Alimentele bogate în grăsimi şi zaharuri stimulează creierul la fel ca şi drogurile

joi, 17 octombrie 2013, 10:17
2 MIN
 Alimentele bogate în grăsimi şi zaharuri stimulează creierul la fel ca şi drogurile

Biscuiţii Oreo pot crea aceeaşi dependenţă pentru creier ca şi cocaina – este concluzia unui studiu ştiinţific realizat pe şobolani de laborator. Potrivit acestui studiu, faimoşii biscuiţi cu ciocolată declanşează aceiaşi neuroni din centrul plăcerii din creier, relatează 7sur7.be.

O echipă a neurologului Joseph Schroeder de la Connecticut College din New London (Connecticut) a descoperit că reacţia rozătoarelor înfometate faţă de acest biscuit este comparabilă cu cea a şobolanilor care primiseră cocaină în teste precedente. În plus, la fel ca oamenii, şobolanii preferă să mănânce crema din Oreo.

Experimentul profesorului Schroeder a constat în introducerea şobolanilor într-un labirint cu două direcţii, fiecare cu bunătăţi diferite. Pe de-o parte erau prăjituri de orez şi de cealaltă, biscuiţi Oreo. După ce au explorat în întregime labirintul, animalele urmau să aleagă partea în care vor rămâne. Rezultatul a fost clar: rozătoarele au preferat să rămână la biscuiţi. ‘La fel ca oamenii, nici şobolanilor ne le plac foarte mult prăjiturile de orez’, a precizat profesorul.

În cadrul testelor precedente, care au inclus cocaină, şobolanii urmau să aleagă între o injecţie cu soluţie salină şi o doză de cocaină sau de morfină. Potrivit profesorului Schroeder, şobolanii din experimentul Oreo au rămas tot atâta timp în zona Oreo ca şi cei care au preferat cocaina, demonstrând astfel niveluri similare de dependenţă.

‘Cercetările noastre confirmă teoria că alimentele bogate în grăsimi şi zaharuri stimulează creierul la fel ca drogurile. Este poate unul din motivele care explică de ce oamenilor le este greu să reziste în faţa acestor biscuiţi, care pot contribui la extinderea obezităţii. Aceste rezultate susţin ipoteza conform căreia comportamentele alimentare nepotrivite pot fi comparate cu toxicomania’, încheie profesorul. (Agerpres)

Comentarii