Cine conduce Universitatea de Medicină? Toată lumea fuge din forul de conducere al instituţiei, de teama verificării averilor

ANI, în capul mesei la alegerile pentru Senatul UMF Iaşi

joi, 14 mai 2015, 02:01
5 MIN
 ANI, în capul mesei la alegerile pentru Senatul UMF Iaşi

Situaţie dramatică la vârful UMF Iaşi: nimeni nu mai vrea să conducă, de teama ANI sau DNA.

În urma multiplelor scandaluri în care au fost implicate persoane din instituţie, Senatul acesteia arată efectiv ca după război. Deşi au avut loc alegeri repetate, poziţiile nu s-au ocupat integral. Mai mult, în fiecare lună apar demisii peste demisii. O nouă sesiune de alegeri urma să fie programată luna aceasta, pentru 30 mai, candidaţii trebuind să îşi depună dosarele până astăzi, 14 mai. Însă numărul scăzut de persoane interesate, dar şi un ordin de ministru care specifică necesitatea organizării unui referendum pentru stabilirea formei de alegere a rectorului (prin concurs sau vot uninominal), au determinat amânarea unor noi alegeri pe o perioadă nedeterminată, de cel puţin câteva săptămâni.

În acest moment, din structura de conducere a universităţii lipsesc zece persoane, din forul legislativ făcând parte 31 de persoane dintr-un număr de maximum 41. Surse din interiorul instituţiei au precizat că numărul de demisii a crescut după decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) din toamnă de a verifica din oficiu averile, incompatibilitatea şi conflictele de interese în cazul membrilor senatului UMF, în urma refuzului acestora de a-l demite pe fostul rector, prof.dr. Vasile Astărăstoae. Ce se va întâmpla totuşi, până la urmă? Cine va conduce UMF?

Ultimul scrutin de alegeri pentru o poziţie în Senatul instituţiei de în­văţă­mânt superior medical ieşean a avut loc pe 30 ianuarie. Atunci au fost scoa­se în total 14 locuri la concurs, zece dintre ele la Facultatea de Medicină Generală. Şi atunci au fost probleme, o nouă de­misie de pe data de 9 ianuarie dând peste cap calendarul alegerilor, data votului fiind devansată cu o săptămână, din ziua de 23. Însă, din ia­nuarie până astăzi, nu doar că nu s-au completat locurile până la 41, ci au existat o serie de noi demisii. Astfel, doar patru poziţii s-au ocupat în Senatul UMF Iaşi de la începutul anului până în prezent, acum fiind nu mai puţin de zece locuri libere.

Unul dintre aceste locuri a fost eliberat chiar de către fostul rector, prof.dr. Vasile Astărăstoae, care a candidat în ianuarie, după cum susţine acesta, pentru a vedea dacă mai are credibilitate la nivelul colegilor săi din Facultatea de Medicină Generală. Acestuia, deşi a depăşit vârsta legală de 65 de ani, i-a fost acceptat dosarul de candidatură, însă ulterior poziţia de senator nu a mai fost validată şi locul s-a vacantat.

 

 

 

O altă situaţie este cea a decanului de la Medicină Dentară, prof.dr. Norina Forna, care, după ce a fost aleasă decan, a renunţat la locul din Senatul Universităţii, însă a fost scoasă de pe liste abia recent. „Au fost luate ambele situaţii în calcul la aceste ale­geri, atât demisiile, care se înregis­trează la preşedintele Senatului, cât şi neocuparea locurilor la ultimul scru­tin. După validarea ultimelor demisii şi pentru completarea structurii Sena­tului, conform Cartei Universitare, vor fi scoase aceste locuri la concurs. Structura trebuie completată până la 41“, a declarat şef. lucrări dr. Florin Pe­trariu, preşedintele Comisiei Cen­trale Electorale.

Multe demisii în ultima perioadă

Conf.dr. Camelia Bogdănici, membru al Senatului UMF Iaşi, a declarat că nu ştie exact care sunt cele zece locuri vacante, însă a observat că au fost mai multe persoane care şi-au dat demisia în ultima perioadă. „O parte dintre colegi şi-au dat demisia anul trecut, în octombrie, imediat după ce a fost pri­mul scandal cu ANI, iar acum în ultima perioadă au plecat şi alţii. Doamna Forna a spus că ea s-a regăsit în lista Senatului, deşi ea şi-a dat demisia de mai mult timp“, a declarat aceasta.

Ea a mai precizat că amenzile de 2.000 de lei date de ANI şi decizia de verificare a averilor au venit în momente diferite la persoanele din Senat, nu au fost date pentru toţi membrii odată. Conf.dr. Camelia Bogdănici consideră că amenzile constituie unul dintre motivele pentru care şi-ar fi dat demisia mai mulţi membri ai Senatului.

La UMF, spre deosebire de structurile similare ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, persoane din Consiliul de Administraţie ocupă şi fotoliul de senator, cum ar fi prof.dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală, şi prof.dr. Monica Hâncianu, decan al Facultăţii de Far­macie.

Indicaţii de la Minister

În 2011 a existat însă o recomandare a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Şti­inţifice prin care era indicat universităţilor ca persoanele care fac parte din Consiliul de Administraţie (prorectori, rector, directorul general administrativ şi decanii facultăţilor) să nu facă parte şi din Senat. Însă cum alegerile pentru senatori au avut loc înaintea celor pentru rector, iar rectorul desemnează de­canii, unele persoane au fost alese se­natori şi participă ca decani şi la şedinţele Consiliului de Administraţie, situaţie întâlnită la mai multe universităţi din ţară.

Dacă ar fi să comparăm structura Senatului UMF Iaşi, care a refuzat demiterea rectorului, observăm că lipsesc 11 nume, existând însă mai mult de 11 demisii de atunci, unele dintre acestea au venit însă şi după completarea de locuri în urma alegerilor din ianuarie. Un exemplu ar fi conf.dr. Mo­nica Tatarciuc, care a plecat din Senat luna trecută. În afara acesteia şi a lui Dumitru Păduraru, profesorul trimis în judecată de DNA, care şi-a dat de­misia din toate funcţiile din universitate, nu se mai regăsesc pe lista Sena­tului Cătălina Georgescu Arsenescu, Daniela Boişteanu, Cristina Prelip­cean Cijevschi (a demisionat şi ea luna trecută), George Radu Ciorap, Mihail Dan Cobzeanu, Marcel Costuleanu, Liliana Georgeta Foia, Gabriela Marinescu şi Viorel Scripcariu.
 

Comentarii