COLŢUL PARLAMENTARULUI

Anton Doboş: Moldova nu trebuie să se resemneze în cazul autostrăzii

joi, 13 august 2015, 01:57
3 MIN
 Anton Doboş: Moldova nu trebuie să se resemneze în cazul autostrăzii

Anton Doboş: Moldova nu trebuie să se resemneze în cazul autostrăzii

„Am observat, după ce s-a anunţat la sfârşitul lui iulie varianta finală a master planului de transport, o atitudine de resemnare din partea opiniei publice şi a mass-mediei ieşene legată de construcţia autostrăzii ce ar urma să lege Moldova de vestul ţării. Într-adevăr, în varianta actuală a documentului, tronsonul Iaşi-Târgu Neamţ este pe poziţia 5 în ordinea priorităţilor, iar tronsonul care ne interesează cel mai mult, Târgu Neamţ-Târgu Mureş, este abia pe locul 8. Ceea ce înseamnă şanse nule de a vedea vreun metru de autostradă peste munţi până în 2020. Dar asta nu înseamnă că noi, moldovenii, trebuie să ne asumăm destinul mioritic şi să aşteptăm resemnaţi să treacă timpul.

Dacă actualii politicieni de la guvernare, în special cei de la PSD Iaşi, au dat dovadă de crasă nepăsare pe acest subiect vital pentru Iaşi şi pentru Moldova, nu înseamnă că lucrurile trebuie să rămână aşa. Mă bucur foarte mult şi salut faptul că există iniţiative şi acţiuni de sprijin pentru această autostradă din partea societăţii civile. Pentru că e important să se vadă că autostrada nu este un joc politic între PSD şi PNL, ci o necesitate vitală pentru milioane de locuitori din această parte a ţării. Bine ar fi, aşa cum se propunea în presa ieşeană, să existe şi manifestări publice, de tipul celor pentru Roşia Montană, care să arate susţinerea pentru acest proiect. Dar, până la urmă, tot clasa politică este cea care trebuie să acţioneze şi să ia decizia, fără să aştepte să fie împinsă de la spate de populaţie, pentru că nu mai este timp de dezbateri prelungite.

Avem obligaţia şi datoria de a acţiona. Atât eu, ca deputat, cât si restul colegilor din PNL din Iaşi şi din Moldova vom face toate demersurile pentru a demara lucrările la această autostradă până în 2020. Dacă din opoziţie nu am reuşit acest lucru, sunt convins că vom reuşi atunci când vom fi la guvernare. Soluţii există, cea mai simplă fiind cea de a schimba, de comun acord cu Comisia Europeană, ordinea priorităţilor din planul deja aprobat.

Suntem cu toţii de acord că pe primul loc trebuie să fie tronsonul Sibiu-Piteşti, pentru a încheia coridorul Constanţa-Nădlac ce va străbate ţara în diagonală şi va stimula şi mai mult zonele deja dezvoltate ale ţării. Dar, pe locul doi ar trebuie să fie autostrada peste munţi, care să lege Moldova de Târgu Mureş şi vestul Europei. Mai există şi alte soluţii, mai greu de pus în practică, dar nu imposibile: parteneriat public-privat sau investiţie guvernamentală, aşa cum se procedează în cazul Comarnic-Braşov. Important este să ne zbatem, să aratăm că fără această autostradă Moldova se îndepărtează şi mai mult din punct de vedere economic de restul României. Să arătăm că „Moldova vrea autostradă“ – ca să folosesc denumirea foarte sugestivă a grupului de iniţiativă format la Iaşi“.

Anton Doboş, deputat PNL
 

Comentarii