GADGET, MY LOVE

Aplicații folosite în zonele de conflict

miercuri, 11 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 Aplicații folosite în zonele de conflict

Săptămâna aceasta la rubrica „Gadget, my Love” facem o mică legătură între tehnologie și situațiile de criză.
Răspândirea în masă a noilor tehnologii a făcut posibil jurnalismul cetățenesc. În situații de criză, în zone de conflict sau la protestele spontane sau organizate, smartphone-ul îi ajută pe utilizatori să transmită în timp real de la fața locului. Astfel, o avalanșă de filmări pe YouTube, poze pe Facebook și tweet-uri ajunge la noi, de multe ori, cu mult înaintea televiziunilor și a ziarelor.
Protestele împotriva proiectului de la Roșia Montană sunt cel mai bun exemplu în acest sens. ONG-urile și toți cei care s-au ocupat de organizarea acestor mișcări au ținut populația informată cu ajutorul Internetului, iar oamenii au știu unde să vină pentru a se alătura mulțimii. Mai mult, informațiile din timp real de pe site-urile de sociliazare au avut și un rol utilitar pentru cei care doreau se evite zonele aglomerate unde traficul era blocat din cauza protestelor.
În situațiile mult mai periculoase utilizatorii au început să folosească aplicații de smartphone pentru a localiza cu ușurință zonele ce trebuie evitate. Una dintre acestea este denumită Happin!, iar utilizatorii o folosesc pentru a poziționa pe hartă evenimentele care se întâmplă în jurul lor. Acceastă aplicația a fost realizată cu scopul de a-i ajută pe oameni să circule în siguranță prin orașele în care pot apărea oricând situații periculoase.
Tot în acest scop, la sfărșitul lunii august armata libaneză a lansat o aplicaţie prin care se pot raporta şi primi ştiri despre incidentele de securitate. Aplicația Lebanese Armed Forces – LAF Shield este disponibilă gratuit pentru telefoanele iPhone și cele cu Android și a fost introdusă în dorința de a realiza o „cale directă de comunicare cu cetățenii”. Mulți utilizatori cer dezvoltarea unei versiuni a acestei aplicații și în limba engleză sau franceză pentru a fi utilă și străinilor aflați în zona de conflict.
Firas Waneh, un antreprenor din Liban, dorește să strângă bani prin crowdfunding pentru a finanța un produs cu care utilizatorii vor putea localiza focurile de armă din jurul lor. Viitoarea aplicație Way to Safety va avea la bază o tehnologie asemănătoare cu cea utilizată de armata Statelor Unite ale Americii și va „permite utilizatorilor să înregistreze focurile de armă şi să le trimită către un website, care (n.r. în mai puțin de 30 de secunde) va identifica arma într-o bază de date şi va triangula înregistrările pentru a afla locul şi tipul de luptă”, informează Mediafax.
 
Te așteptăm pe pagina noastră de Facebook pentru discuții: www.facebook.com/GadgetMyLove.

Comentarii