De Business

Punem punctul pe știi

N

Aproape o jumatate din aurul german este pastrat in Manhattan

N

joi, 29 mai 2014, 08:48
1 MIN
 Aproape o jumatate din aurul german este pastrat in Manhattan

\N

165.000 de tone de aur au fost extrase in total in lume. 12% este folosit in industrie, iar 52% este utilizat pentru fabricarea bijuteriilor.

Rezerva de aur a Germaniei este una dintre cele mai mari din lume, cea mai mare parte fiind pastrata peste hotare, din cauza Razboiului Rece si de teama unei invazii sovietice in trecut. Aproape o jumatate din aurul german este pastrat in Manhattan, in cladirea Rezervei Federale Americane.

Germania are peste 3.000 de tone metrice de aur, iar jumatate din aceasta cantitate e depozitata intr-un seif din subsolul Fed din anii 70. Autoritatilor de la Berlin nu li s-a permis sa-si vada aurul decenii la rand, pana in 2011.

Secretomania din jurul rezervei de aur a Germaniei, pastrata la New York, a alimentat o serie de teorii ale conspiratiei legate de disparitia comorii sau despre o serie de acorduri secrete incheiate intre autoritatile de la Berlin si cele americane. In consecinta, sunt multi politicienii germani care cer aducerea aurului in tara, lucru greu de realizat in conditiile in care „nu se pot impacheta 1.500 de tone de aur si trimise in Germania cu un Airbus A380”.

 

Comentarii