De Business

Punem punctul pe știi

Aventura uimitoare a unui fost şef la stat

miercuri, 10 septembrie 2014, 01:50
5 MIN
 Aventura uimitoare a unui fost şef la stat
Fostul director de la Direcţia Sanitar-Veterinară Iaşi s-a instalat confortabil în poziţia de administrator al firmei nevestei sale. Legea are o prevedere cel puţin interesantă cu privire la acest gen de mutări. Ce spune medicul veterinar Mircea Şuşnea şi avocatul său legat de această temă citiţi în rândurile următoare.

Un fost şef de instituţie publică din Iaşi este din nou în centrul atenţiei. Medicul veterinar Mircea Şuşnea, fost director executiv şi ulterior şef de serviciu în cadrul Direcţiei Sanitare-Veterinare Iaşi, actualmente pensionar, este noul administrator al SC Şuşu-Vet SRL. Noul său statul se bate cap în cap cu prevederile din legea funcţionarilor publici. În luna iunie a acestui an, “Ziarul de Iaşi” publica un articol în care prezenta “reţeta de succes” după care se ghida acesta în timpul în care era activ la DSVSA Iaşi. Astfel, în timp ce Şuşnea coordona activitatea Biroului de Inspecţie şi Control din cadrul Direcţiei amintite, firma unde soţia acestuia deţine 80% dintre acţiuni făcea afaceri cu instituţia unde era angajat soţul.

 
 
Un articol ce naşte multe semne de întrebare
 
 
În momentul dezvăluirilor “Ziarului de Iaşi”, Mircea Şuşnea nu considera această situaţie anormală. „Nu poate fi conflict de interese pentru că eu în perioada aia şi nici acum nu lucrez în firmă. Să nu facem o confuzie. Medicii veterinari sunt cei care au creat firma. Firma poate să aibă mai multe obiecte de activitate. Deci, cei care au lucrat pe cabinet sunt medici veterinari cu… concesionari de cabinetul Osoi. Nu a lucrat nici soţia, nici eu. Doar cei doi medici veterinari”, spunea jurnaliştilor Şuşnea în luna iunie a acestui an. Între timp, fostul şef al DSVSA Iaşi s-a instalat administrator cu puteri depline în cadrul SC Şuşu-Vet SRL, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului consultate de “Ziarul de Iaşi”. În rest, acţionariatul firmei a rămas acelaşi: Janeta Şuşnea, soţia acestuia, deţine în continuare 80% din părţile sociale ale firmei, restul fiind împărţit în mod egal între medicii veterinari Valentin Vrabie şi Florin Dulgheru. Pe lângă Şuşnea, instalat recent administrator, împuternicit a rămas şi medicul Vrabie. Însă, potrivit Legii nr. 161/2003, Secţiunea 5 “Incompatibilităţi privind funcţionarii publici”, alin. 3, “funcţionarii publici care, în exercitarea funcţiei publice, au desfăşurat activităţi de monitorizare şi control cu privire la societăţi comerciale sau alte unităţi cu scop lucrativ de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) nu pot să-şi desfăşoare activitatea şi nu pot acorda consultanţă de specialitate la aceste societăţi timp de 3 ani după ieşirea din corpul funcţionarilor publici”. Medicul Şuşnea a ieşit la pensie de la DSVSA Iaşi în luna ianuarie a acestui an, ultima funcţie publică ocupată fiind cea de şef al Biroului de Inspecţie şi Control.
 
 
Ce poziţie are fostul director
 
 
Legat de aceste semne de întrebare, Şuşnea a susţinut că nu vede anormală această situaţie. “Aveţi dreptate. Legea 161 care prevede că n-ai voie să dai consultanţă pentru firmele pe care le-ai avut în control. Aici e vorba de firma mea, nu-i nicio problemă. Eu nu fac consultanţă, eu am firma mea pe care o administrez. Firma e înfiinţată acuma, nu era atunci. Eu administrator sunt acuma, nu atunci. Deci nu-i niciun fel de incompatibilitate. Dacă era, eram primul care nu accepta. Vă daţi seama că puteam să fac şi alte activităţi care se putea întâlni cu legea asta. Am vrut să las deoparte toate interpretările. După trei ani o să mai văd”, a spus Şuşnea jurnaliştilor. Şuşu-Vet SRL a fost înfiinţată pe data de martie 2013, potrivit datelor de la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Iaşi, când Şuşnea încă lucra la DSVSA Iaşi. De asemenea, nici Stelică Boboc, avocatul acestuia, nu consideră că ar fi vorba de o problemă în acest caz. Întrebat de jurnalişti dacă Şuşnea poate ocupa poziţia de administrator la Şuşu-Vet, Boboc a răspuns că acesta îşi desfăşoară la cabinet doar activitatea de medic veterinar. “Bineînţeles. Trebuie să vă uitaţi şi pe legea profesiei. Fără niciun fel de problemă poate să fie. El nu face nimic altceva decât să îşi desfăşoare activitatea de medic veterinar, nimic altceva”, a indicat Boboc. Totuşi activitatea sa de medic veterinar diferă de poziţia de administrator.
 
 
Se judecă cu DSVSA Iaşi
 
 

După ce o perioadă Şuşu-Vet a lucrat cu DSVSA Iaşi, acum se luptă în instanţă. Miza este anularea unui act administrativ, partea reclamantă fiind Şuşu-Vet prin Janeta Şuşnea, asociatul majoritar al societăţii. Firma lui Şuşnea se duelează într-o speţă şi cu Colegiul Medicilor Veterinari. “Reprezentantul legal al societăţii, care de fapt a înfiinţat cabinetul, a solicitat radierea cabinetului medical veterinar, radiere care se face la colegiul executiv naţional. Nu ştiu mai multe date, noi nu am fost citaţi”, ne-a spus Viorel Ionescu, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Iaşi. Contactat de “Ziarul de Iaşi”, avocatul lui Şuşnea a spus că mai întâi trebuie să se consulte cu clientul înainte de a oferi date presei. Ulterior, acesta a transmis că cele două acţiuni întreprinse de Şuşu-Vet sunt depuse pentru anularea unui act considerat ilegal de cei pe care îi reprezintă în proces. “Sunt nişte acte administrative care vizează activitatea la SC Şuşu-vet. Sunt contestate în instanţă, în contencios-administrativ pe motive de nelegalitate şi netemeinicie. În momentul de faţă ne judecăm în acele două acţiuni pe care dumneavoastră le-aţi identificat în calculator. Altceva, nimic extraordinar”, a precizat avocatul Stelică Boboc. Instanţa ieşeană a admis cererea SC Şuşu-Vet SRL în dosarul unde pârâtă este DSVSA Iaşi, doar că instituţia a făcut recurs.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii