Azi va fi din nou caniculă la Iaşi (GALERIE FOTO). Ce ne sfătuiesc medicii?

vineri, 09 august 2013, 01:50
2 MIN
 Azi va fi din nou caniculă la Iaşi (GALERIE FOTO). Ce ne sfătuiesc medicii?

Vor fi două grade Celsius în plus faţă de ziua de ieri.

Căldura continuă să facă ravagii printre ieşeni. Zeci de persoane ajung pe mâna medicilor după ce stau în soare. Din fericire, nu s-au mai înregistrat cazuri de lipotimii în ultimele zile, însă numărul persoanelor cu probleme de inimă care necesită internare rămâne unul foarte mare.

GALERIE FOTO

„Temperaturile ridicate agravează unele afecţiuni cardiace mai vechi ale pacienţilor, netratate şi nesupravegheate corespunzător. În această perioadă, avem foarte multe infarcte, embolii pulmonare, bolnavi cu probleme cardiovasculare, în general“, a precizat conf.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Nu mai puţin de 20 de pacienţi sunt dirijaţi zilnic spre Clinica de Cardiologie sau spre cea de Medicină Internă. Victimele sigure ale temperaturilor ridicate sunt persoanele cu vârste peste 60 de ani, cele cu afecţiuni cardiovaculare, neuropsihice, endocrine, metabolice, bolnavii cronici şi copiii. Cu toate acestea, de deshidratare şi insolaţie nu sunt ferite nici persoanele cu o stare generală de sănătate bună.

Cum temperaturile sunt în creştere, pentru astăzi meteorologii anunţând aproximativ două grade în plus faţă de ieri, medicii recomandă câteva măsuri de protecţie. În primul rând, la orele amiezii este indicat să rămâneţi în incinta locuinţei sau în locuri umbroase, răcoroase. Expunerea la soare în acest interval temporal fără pălării pe cap, creme de protecţie solară şi fără lichide asupra dumneavoatră reprezintă un risc major asupra sănătăţii. Nu trebuie să aşteptaţi să apară senzaţia de sete, aşa încât ar trebui să consumaţi câte un pahar de apă la fiecare 20 de minute. Apa poate fi înlocuită şi cu iaurt. În acelaşi timp, sunt recomandate în această perioadă fructele şi legumele proaspete, în special pepenele galben, pepenele roşu, prunele, castraveţii şi roşiile. Este interzis alcoolul, din cauza faptului că favorizează deshidratarea. În acelaşi timp, un organism în care există alcool nu mai are capacitatea normală de a se apăra împotriva temperaturilor foarte ridicate. Tot la categoria băuturilor nerecomandate se află şi cele cu un conţinut bogat în cofeină, respectiv cafea, ceai, cola sau cele cu mult zahăr, toate cauzând deshidratare. Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, de culori deschise, iar munca în aer liber trebuie evitată, pe cât posibil.

Comentarii