Belea la UTI: Profesori universitari şi studenţi cercetaţi pentru corupţie

marți, 02 iulie 2013, 01:50
2 MIN
 Belea la UTI: Profesori universitari şi studenţi cercetaţi pentru corupţie

Profesori universitari de la „Asachi“ au fost sub lupa procurorilor timp de trei ani fiind suspectaţi că ar fi luat bani de la studenţi pentru a-i promova la examene. Procurorii au aflat însă că banii colectaţi de câţiva studenţi tupeişti de la colegii lor, cu promisiunea că îi vor înmâna profesorilor, nu au mai ajuns la aceştia.

Trei studenţi de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii a Univer­sităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi au fost trimişi ieri în judecată pentru trafic de influenţă în for­mă continuată. Tinerii sunt acuzaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi că ar primit 11.000 de lei şi 550 de euro de la colegi, amăgindu-i că au influenţă asupra unor cunoscuţi profesori universitari de la Facultatea de Cons­trucţii. La începutul anchetei, pro­curorii au făcut verificări şi asu­pra profesorilor în numele cărora studenţii cereau bani prin campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“. Oamenii legii au concluzionat însă că banii nu au ajuns la profesorii Nicu Mihalache, Octavian Roşca şi Felix Scharf, în numele cărora escrocii cereau bani de la colegi. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru cele trei cadre universitare.

Cel mai scump examen: 550 de euro

Potrivit rechizitoriului, ancheta a pornit la finele anului 2010, atunci când un student a reclamat că i-a dat bani lui Alexandru Drăgulin (26 de ani, originar din judeţul Prahova), după ce acesta i-a promis că are in­fluenţă asupra profesorilor Nicu Mihalache şi Octavian Roşca. După afişarea rezultatelor, studentul şi-a dat seama că a rămas şi fără bani, şi nici nu promovase examenele, fapt de ce l-a determinat să semneze un denunţ.

Alexandru Drăgulin, unul dintre studenţii trimişi de procurori în judecată

„Ulterior, s-a dispus interceptarea convorbirilor telefonice ale învinuitului, iar ancheta s-a extins şi cu privire la celelalte două persoane care au procedat în acelaşi mod“, a spus Carmina Pas­cal, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunal. Aşa au ajuns pro­curorii şi la Cristina Atena Grădi­naru (40 de ani) şi la Elena Sanda Dodan (29 de ani). În urma verifi­cărilor, anchetatorii au aflat că cele două solicitau bani pretinzând că au influenţă asupra profesorului Felix Scharf. S-a stabilit că Alexandru Dră­gulin şi Cristina Grădinaru au păcălit câte patru studenţi de la care au primit sume de la 600 de lei la 550 de euro. La rândul ei, Elena Dodan a amăgit cinci studenţi, cu sume între 500 şi 1.000 de lei. Suma totală obţinută astfel de la cei trei studenţi inventivi se ridică la peste 11.000 de lei şi 550 de euro. În timpul audierilor, cei trei studenţi şi-au recunoscut faptele. Procesul lor va fi soluţionat de magistraţii Tribu­nalului Iaşi.

Comentarii