Belşug

marți, 21 mai 2013, 01:50
3 MIN
 Belşug

Doar în amintire.

Cu câteva luni în urmă, se povestea că USL nu se va rupe până nu se va fi petrecut îndepărtarea lui Băsescu de la Cotroceni. Alte profeţii se refereau la cumplitul blestem electoral, ce va fi aruncat asupra partidului din cauza căruia se va fi produs despărţirea. Şi câte şi mai câte!
Dar PSD şi PNL nu mai cred în prevestiri. De ceva timp, între cele două partide pare să se fi instalat o atmosferă rece, netovărăşească. Istoria se repetă. Doar că filmul nu se mai numeşte Alianţa DA, ci USL, în vreme ce premierul răspunde la numele de Ponta, şi nu de Tăriceanu. Iar în rolul blondei Elena Udrea joacă brunetul Sorin Roşca Stănescu. Până şi biletul roz a fost înlocuit cu blogul galben. Doar Traian Băsescu a rămas pe tronul lui.
Toată lumea caută cu înfrigurare motivele divorţului zice-se iminent dintre cele două formaţiuni, aflate de un an împreună la guvernare. Teorii sunt destule. Unii afirmă că de vină ar fi diferenţa doctrinară, de parcă ar fi contat vreodată programul politic! Alţii, coabitarea, înţeleasă ca o trădare de neiertat a pesediştilor. Antenele lui Voiculescu sunt convinse că o groază de suspiciuni trezeşte regionalizarea, în urma căreia am pierde Dobrogea şi o jumătate din Transilvania! Dar încă nu se ştie în favoarea cui. Cei mai pesimişti cred într-un viitor economic sumbru al României şi în intenţia ocultă a liberalilor de a se retrage de la guvernare înainte de generalizarea adevăratei crize. Cu scopul evident de a câştiga, de unii singuri, viitoarele alegeri.
Puţini vorbesc însă despre foamea de bani a liberalilor. Rolul secund într-o alianţă care gestionează sărăcia (pentru a cita un clasic din politica ieşeană!) nu e deloc pe placul partidului lui Antonescu. PNL şi-ar dori repetarea situaţiei din 2007-2008. Ce de bani a risipit atunci Tăriceanu! Cum creşteau, de la o lună la alta, salariile bugetarilor şi ajutoarele sociale! Ce des se schimbau termopanele clădirilor de stat! Ce de fonduri primeau primarii! Şi ce bine se înţelegeau atunci liberalii şi pesediştii, care trimiseseră PDL în opoziţie! Ce vremuri frumoase! Altfel spus, ce rost mai are să fii la guvernare dacă nu te scalzi în bani?
Belşugul din acei ani a permis PNL să crească uluitor, adjudecându-şi sute de primării în toată ţara şi egalând (aproape) forţa PSD. Astăzi, armatele de primari liberali aşteaptă în van marile alocări de fonduri promise în campania electorală, başca autostrăzile, aeroporturile şi căile ferate, făgăduite şi ele, care ar trebui să-i lege de lumea civilizată.
Cum aceste fonduri întârzie să vină, Antonescu şuieră a pagubă în urechea lui Ponta. Până la urmă, alianţa cu PSD le-a adus mult mai puţin liberalilor decât sperau în urmă cu doar un an. Iar unii dintre ei şi-au cam pierdut răbdarea.

Comentarii