Bilanţul unor Jocuri Olimpice imperfecte

sâmbătă, 31 decembrie 2016, 02:43
4 MIN

 

România a cucerit doar cinci medalii la Rio de Janeiro din care una a fost retrasă pentru dopaj
 
 
Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, primele desfăşurate în America de Sud, au fost un succes, dacă trecem cu vederea micile minusuri, fapt care au determinat, recent, un purtător de cuvânt al Comitetului Internaţional Olimpic să afirme că au fost ”cele mai perfecte Jocuri imperfecte”.
Pentru România, Jocurile de la Rio au adus destul de multă dezamăgire şi doar locul 47 în clasamentul general pe medalii, cea mai slabă clasare a ţării noastre la Olimpiadele postbelice.  România a cucerit cinci medalii, aur pentru echipa feminină de spadă (Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop, Loredana Dinu), argint obţinut de tenismenii Florin Mergea şi Horia Tecău la dublu masculin, bronzul luat de Gabriel Sîncrăian la haltere (cat. 85 kg), de canotoarele de la 8^1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Laura Oprea, Adelina Boguş, Andreea Boghian şi Daniela Druncea) şi Albert Saritov (lupte libere, cat. 97 kg), dar a pierdut deja una, halterofilul Gabriel Sîncrăian fiind găsit depistat pozitiv la un control antidoping şi urmând să-i fie retrasă medalia. În clasamentul pe medalii, primul loc a fost ocupat de delegaţia Statelor Unite, cu 46 de medalii de aur, 37 de argint, 38 de bronz (121 în total), urmatăde Marea Britanie (27-23-17) şi  China (26-18-26).
La ediţia a 31-a a Jocurilor Olimpice de vară, au participat peste 11.303 sportivi (peste 45% femei) şi 205 ţări, plus o delegaţie a sportivilor refugiaţi şi una a sportivilor care au evoluat sub drapelul olimpic, care au evoluat la 306 probe din 28 de sporturi. România a participat cu o delegaţie de 96 de sportivi şi 7 rezerve, la 15 sporturi. Portdrapelul delegaţiei noastre la ceremonia de deschidere a fost gimnasta Cătălina Ponor, triplă campioanăolimpicăîn 2004, la Atena, iar la ceremonia de închidere a fost spadasina Simona Pop, campioanăolimpică la Rio cu echipa.
Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) a înregistrat în total 28 de recursuri de la debutul misiunii sale la Rio de Janeiro, un record pentru o ediţie a Jocurilor Olimpice. Acest număr record s-a datorat celor 16 proceduri angajate cu titlu individual sau colectiv în numele atleţilor ruşi excluşi de la Jocuri ca urmare a publicării raportului McLaren pe 18 iulie.
 
 
Bolt, Phelps, Biles
Eroii Jocurile de la Rio au fost, indiscutabil, înotătorul american Michael Phelps şi atletul jamaican Usain Bolt. Phelps a cucerit cinci noi titluri olimpice la Rio şi şi-a anunţat retragerea din activitate. Phelps este recordmanul absolut la medalii olimpice în toate sporturile — 28 în total, între care 23 de aur. ”Fulgerul” Bolt a realizat o nouă triplă olimpică (aur la 100 m, 200 m şi 4×100 m), repetând performanţele de la Beijing (2008) şi Londra (2012).
Gimnasta americană Simone Biles s-a remarcat prin patru medalii de aur cucerite în Brazilia, care se adaugă celor 10 titluri mondiale din palmaresul său.  Colosul judoka francez Teddy Riner şi-a adjudecat al doilea său titlu olimpic, la 27 de ani, cartea sa de vizită cuprinzând şi opt titluri mondiale. La celălalt pol, al dezamăgirilor, s-a situat înotătorul american Ryan Lochte. Dupăce a petrecut la Rio cu trei coechipieri sărbătorind medalia de aur la ştafeta 4×200 m, înotătorul a afirmat că a fost jefuit de falşi poliţişti. Poliţia din Rio a descoperit rapid minciunile sale: Lochte şi-a pierdut sponsorii, a fost suspendat zece luni de federaţia americanăşi rămâne pasibil de o pedeapsăcu închisoarea în Brazilia.
JO 2016 au marcat revenirea în programul olimpic a două sporturi, rugby-ul, cu varianta sa în 7, şi golful. Acesta din urmă a fost puternic marcat de absenţele celor mai importanţi jucători din circuitul profesionist, majoritatea motivând neparticiparea prin teama de virusul Zika, la fel cum au făcut-o şi mulţi jucători de tenis, printre care şi Simona Halep.
 
Zika – o sperietură zdravănă
 Oficialităţile braziliene au anunţat că în Rio de Janeiro nu s-a înregistrat niciun caz de infestare cu virusul Zika pe parcursul desfăşurării competiţiilor sportive din timpul Jocurilor Olimpice. ”Dintre cele 8.651 de persoane care au primit asistenţă medicală în spitale publice şi centre medicale la Rio de Janeiro, pe perioada Olimpiadei, din care 2.133 străini, nu a existat niciun caz de diagnosticare cu virusul Zika”, a declarat primarul Eduardo Paes. Un alt scandal care a marcat desfăşurarea Jocurilor Olimpice a fost arestarea pe 17 august a preşedintelui Comitetului Olimpic Irlandez (OCI), Patrick Hickey, în vârstă de 71 de ani, acuzat de revânzarea ilegalăa biletelor pentru Jocurile Olimpice de la Rio.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat participarea a doar 271 de sportivi ruşi la Jocurile de la Rio. Din cei 389 de sportivi pe care Rusia spera să se bazeze la Olimpiada braziliană, 118 au fost excluşi în baza raportului  cLaren, care a denunţat un sistem de dopaj oficializat în Rusia. Rio de Janeiro a primit 1,17 milioane de turişti în timpul Jocurilor Olimpice. Din acest total, însă, numai 410.000 turişti au fost străini, a afirmat primarul metropolei braziliene, Eduardo Paes.  (AGERPRES) 

 

 

 

Comentarii