Bolnavi care încalcă regimul alimentar, aduşi cu Salvarea la Urgenţe

miercuri, 15 martie 2017, 02:50
1 MIN
 Bolnavi care încalcă regimul alimentar, aduşi cu Salvarea la Urgenţe

Pacienţii diagnosticaţi cu ciroză hepatică ajung în stare gravă la spital. În ultima gardă, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a ajuns un bărbat de 56 de ani din Butea, cu o hemoragie digestivă superioară determinată de varice esofagiene. Pacientul a fost internat în stare gravă în secţia chirurgicală de gardă şi monitorizat în ATI.

„Bolnavul prezenta o ciroză hepatică decompensată, cu şoc hemoragic, cu hemoragie digestivă superioa­ră. Bărbatul a fost intubat şi stabilizat în UPU, apoi a fost transferat în ATI“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Potrivit specialiştilor, bolnavii cu ciroză hepatică se confruntă cu astfel de complicaţii din cauză că nu-şi respectă regimul alimentar şi „uită“ că nu trebuie să pună strop de alcool în gură. 

„Bolnavii ştiu că au ciroză, dar nu respectă regimul alimentar indicat de specialişti, mai ales faptul că nu trebuie să consume alcool. Unii au trecut deja peste unul sau două episoade hemoragice, iar atunci când se confruntă cu încă un episod, acesta le poate fi fatal“, a mai arătat profesorul Diana Cimpoeşu. Varicele esofagiene se dezvoltă pe su­prafaţa internă a esofagului şi de obicei sunt rezultatul afecţiunilor hepatice cronice. Specialiştii arată că re­gimul de viaţă al unui pacient diagnosticat cu afecţiuni hepatice trebuie să fie diferit de cel al unei persoane sănătoase. Pentru că pacientul cu boala cronică de ficat este o persoană astenică, el are nevoie de perioade de odihnă, trebuie să ţină regim alimentar şi nu are voie să bea alcool.

 

  

Comentarii