Care derby moldovean?

vineri, 26 mai 2017, 01:43
7 MIN
 Care derby moldovean?

 

FC Botoşani – CSM Politehnica Iaşi 0-1 (0-0) în etapa a XI-a a play-out-ului Ligii I. Andrei Cristea a fost autorul golului şi a fost foarte aproape de cel de-al doilea. Eugen Neagoe ştie un lucru simplu: că dominarea nu înseamnă să ai ocazii de gol
 
 
Botoşani: Cobrea –Unguruşan, Miron, Tincu, Muşat – Cârstocea (’62 – Kuku), Vaşvari (’73 – Moruţan), Cucu – Roman, Golofca, Buş (’34 – L.Fülöp). Antrenor: Leo Grozavu.
Iaşi: Grahovac – Voicu, Ciucă, Frăsinescu, Ţigănaşu – Böle, Mitic, Răuţă, Ştefănescu (’77 – Panţîru) – Cristea (’79 – Gheorghe), Golubovic (’69 – Sato)
. Antrenor: Eugen Neagoe
Arbitri: Robert Dumitru – Stelian Slabu, Marius Badea.
Cartonaşe galbene: Cucu, Roman, Vaşvari  / Ştefănescu, Ţigănaşu, Grahovac
 
0-1, min. 55: o acţiune pe traseul Böle – Golubovic –Cristea, decarul Iaşului intră în careu şi şutează cu sete la vinclu, pe lângă portarul gazdelor.
 
Atmosferă de derby moldovenesc la Botoşani, stricată de o ploaie mocănească menită să toace energiile jucătorilor. Sigur că nu numai intemperiile atmosferice şi vremea rece au pus băieţii la treabă. Norocul lor este că au dat de un arbitru foarte “zgârcit” la cartonaşe, fiindcă în prima repriză s-a “băgat material la greu”, cum se spune în argou fotbalistic. De vină au fost şi antecedentele, mereu tensionate în acest derby de modă nouă, cel mai recent exemplu, meciul din returul sezonului regulat, cu patru cartonaşe roşii. Nu e cazul cu Robert Dumitru la centru: chiar dacă într-o singură repriză s-au înregistrat nu mai puţin de 19 faulturi (fluierate), s-a acordat un singur cartonaş galben. În partea a doua avertismentele s-au înmulţit, dar şi tensiunea a crescut. În afară de “material”, s-a mai văzut şi niţel fotbal la Botoşani. O dominare metodică a gazdelor, apărare bună a ieşenilor, dar şi presing în terenul advers, deci nu trebuie să ne mire că prima ocazie de gol a aparţinut elevilor lui Neagoe, la un corner, când Mitic a şutat din careu prin surprindere, obligându-l pe Cobrea să reţină în doi timpi (‘5). Prima şansă mai ca lumea a gazdelor a apărut în min. 12, fundaşul stânga Muşat a avut o poziţie bună de a înscrie la colţul lung, dar Grahovac a ieşit niţel riscant şi a rezolvat. În rest, elevii lui Leo Grozavu au scos nişte lovituri libere bune, dar nici Roman (’23) nici Vaşvari (’33) nu s-au arătat în forma obişnuită de şuteuri consacraţi. Până la pauză, ieşenii au jucat prudent, apărându-se bine şi încercând să ţină mingea departe de poartă.
Gazdele au încercat, după pauză, să rezolve problema golului şi au masat careul lui Grahovac vreo cinci metri. A fost rândul lui Cârstocea să-şi testeze – cu ceva mai mult succes – calităţile de şuteur, dar când ieşenii au ieşit din “cleşte” au punctat, Andrei Cristea amintindu-şi că era cotat cu şanse de a deveni golgeterul campionatului. Apoi, Roman a mai încercat poarta de la distanţă şi a fost extrem de aproape de a marca în min. 75, de la 25 de metri. Neagoe a făcut pasul înapoi, a sacrificat un vârf, dar tot Iaşul a fost mai aproape de gol, în min. 70: Böle a găsit la o margine de careu aglomerată un culoar pentru Cristea, dar execuţia decarului a fost moale şi Cobrea a respins. În final a fost o luptă surdă între o echipă care a ţinut morţiş să-şi salveze situaţia, atacând în valuri şi o apărare aglomerată care a ţinut strâns de rezultatul ce-i asigură, practic, locul VII în ediţia actuală a campionatului, în timp ce formaţia gazdă din Botoşani pare “cununată” cu locul X.
 
 
Mister total în privinţa investitorilor
* Echipa ieşeană a obţinut o serie incredibilă de 13 meciuri fără înfrângere, începută în ultima etapă a sezonului regulat, 1-0 în deplasare cu FC Voluntari * Ultimul eşec al ieşenilor  fost  în Copou, 1-2 cu CFR Cluj * În ciuda tensiunii în care s-a jucat, nicio tabără n-a acuzat greşeli de arbitraj *  După meci, jucătorii şi oficialii ieşeni, au sărbătorit la vestiar victoria care o propulsează pe primul loc în faza play-out a campionatului * Ieşenii au avut o galerie formată de circa 30 de persoane * Înainte de începutul meciului, mai mulţi suporteri localnici au refuzat să intre la stadion şi au cerut contravaloarea biletelor, deoarece jandarmii le-au interzis accesul cu umbrele pe stadion. Ai noştri tineri nu s-au sinchisit de ploaie, încurajându-şi echipa la bustul gol * Preşedintele Florin Prunea a anunţat că investitorii pe care i-a recomandat la echipa CSM Politehnica au purtat trei runde de negocieri cu oficialităţile locale. Însă nici el nu ştie încă rezultatul acestor tratative^ Andrei Cristea a ajuns la cota 11 în clasamentul golgeterilor, la egalitate cu Bud (CFR Cluj), Chiţu (Viitorul), Alibec (Astra / FCSB)  şi Nemec (Dinamo), în faţa lor nemaifiind decât Llullaku (Gaz Metan) cu 16 goluri *
Programul etapei a XIII-a: Pandurii Târgu Jiu – Gaz Metan Mediaş (astăzi, ora 20:30), ACS Poli Timişoara – ASA Târgu Mureş (duminică, 20:30), Concordia Chiajna – FC Botoşani (luni, 20:30), CSM Poli Iaşi – FC Voluntari (miercuri, 21:00).
 
 
Declaraţiile tehnicienilor
Leo Grozavu: “A fost un meci aşa cum mă aşteptam, aş fi putut da în scris că aşa va curge. Am dominat până în ultimii 20 de metri, dar acolo pentru finalizare e nevoie de jucători de calitate. Am făcut atâta cât am putut pentru această echipă, dar pentru viitor e nevoie de mai mult. Vom sta la final la discuţii, să vedem dacă se vor găsi soluţii pentru a ne ajuta să progresăm”.
Eugen Neagoe: “Declaraţiile celor de la Botoşani legate de modul în care ne vor domina, ori cele legate de arbitraj, nu ne-au speriat. Arbitrajul a fost bun, chiar dacă a tolerat unele intrări dure ale gazdelor, iar dominarea nu a generat ocazii de gol. Eu zic că am câştigat meritat la Botoşani. Felicit jucătorii pentru efort şi dăruire. Această echipă merită o susţinere mai mare şi o atenţie sporită. Noi ne vom face datoria până la final. Personal, am fost contactat de câteva echipe, dar aştept să văd ce se vrea la Iaşi”.
 
 
 

Clasament  play-out

1. Ia[i              12        7          5          0          14-3   41

2. Media[       12        4          5          3          15-9   37

3. Voluntari    12        6          3          3          16-14 36

4. Boto[ani    12        3          5          4          12-9   30

5. Pandurii     12        4          4          4          11-16 26

6. Timi[.         12        4          4          4          11-11 23

7. Chiajna      12        2          4          6          11-17 23

8. ASA            12        1          4          7          3-14   13

 

 
 
 
 
 

    

Comentarii