N

Ce să faci dacă te-a muşcat căpuşa?SFATURI UTILE pentru ieşeni

N

luni, 26 mai 2014, 01:50
6 MIN
 Ce să faci dacă te-a muşcat căpuşa?SFATURI UTILE pentru ieşeni

\N

În ciuda sperieturii de boala gravă pe care o dau aceste insecte, dacă respectăm câteva reguli şi suntem în cunoştinţă de cauză, putem să fim în totală siguranţă. Ce trebuie să ştim şi care sunt aceste reguli?

Căpuşele au făcut noi victime în acest sfârşit de săptămână. Ieşirea la gră­tar sau plimbarea prin parcuri s-a terminat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ pentru mai mulţi ieşeni care au fost muşcaţi de căpuşe. „În ul­ti­mele două zile, trei pacienţi s-au pre­zentat în UPU după ce au fost înţe­paţi de căpuşe. Aceştia nu prezentau complicaţii. Le-a fost extrasă insecta şi starea lor este bună“, a precizat conf. dr. Diana Cimpoeşu, medic – şef UPU – SMURD. Ulterior, pacien­ţii s-au putut întoarce liniştiţi acasă. În cazuri rare, căpuşele pot provoca apariţia Bolii Lyme. Anul trecut, au fost diagnosticaţi cu această boală 51 de pacienţi. De regulă, aceste insecte sunt active în perioada mai – iulie, dar se pot întâlni şi în aprilie şi august.

Când eşti infectat

Dacă observaţi pe piele o căpuşă, este foarte important să nu încercaţi să o desprindeţi trăgând-o cu unghia, doarece riscaţi să o rupeţi şi să îi rămână capul în piele, putându-se astfel infecta. O infecţie care însă nu are legătură cu infecţia borrelia, ci una locală, de corp străin. Dacă însă vreţi să o trageţi afară strângând de corpul ei (ea ţinându-se foarte bine cu gura de piele), atunci riscaţi să goliţi intestinul căpuşei în voi, intestinul fiind exact locul în care trăieşte bacteria borrelia. Muşcăturile de căpuşă sunt, de obicei, nedureroase. În cele mai multe cazuri, oamenii nici nu observă că au fost muşcaţi. Manifes­tările bolilor transmise de căpuşe in­fectate (acestea sunt în proporţie de 2-4% din total) debutează la câteva zile sau săptămâni după muşcătură. De aceea, medicii nu pot suspecta imediat o boală provocată de căpuşe. După muşcătura unei căpuşe, oamenii pot dezvolta următoarele simptome care pot fi provocate de agenţii patogeni care se transmit în timpul muşcăturii: febră, simptome asemănătoare gripei, amorţeală, erupţii cutanate, slăbi­ciu­ne, durere şi inflamaţie a articu­laţii­lor, palpitaţii, scurtarea respiraţiei, greaţă şi vărsături. Primul semn al infecţiei este eritemul migrator. Din păcate, aces­ta apare în numai 60-80% din cazuri, şi de aceea absenţa lui nu în­seamnă întotdeauna absenţa infecţiei – cu alte cuvinte, există 20-40% şanse ca individul să fie infectat, dar să nu prezinte eritemul, potrivit medicologia.info. Totuşi, dacă acesta apare, el certifică diagnosticul de borrelioză Lyme. Eritemul migrator apare ca o erupţie cutanată roşiatică, centrată de locul de ataşare a căpuşei. În timp, acesta se extinde centrifug mărindu-şi suprafaţa. Netratat cu antibiotic, eri­temul migrator dispare în câteva săptămâni. Dacă nu s-a intervenit nici după această fază cu antibiotic, în jumătate din cazurile netratate la câteva zile după apariţia eritemului se pot observa erupţii secundare multiple (eritem migrator multiplu). Acestea marchează debutul celei de-a doua etape în evoluţia Bolii Lyme, care va fi caracterizată şi de manifestări extracutanate. Noul stadiu al infecţiei se poate instala la distanţă de câteva săptămâni sau chiar luni de la momentul muşcăturii de căpuşă. Chiar şi în această fază, tratamentul cu antibiotice este eficient.

Te-a muşcat? Ce să faci!

Ce facem însă dacă ne-a muşcat o căpuşă? E foarte important să înde­părtăm căpuşa cât mai repede posibil, însă ţinând cont de câteva sfaturi. Se consideră că agenţii patogeni pe care îi poate transmite o căpuşă pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpuşă a stat ataşată de piele (prin muşcătură) timp de cel puţin 36-48 de ore. Aşadar, dacă îndepărtăm căpuşa în primele două zile de la implantare, riscul de a contracta Boala Lyme este extrem de mic. Pentru îndepărtarea căpuşelor, este total contraindicat să folosiţi metode „tradiţionale“ precum aplicarea de acetonă, alcool, benzină etc. pe căpuşă, deoarece scopul nostru este să desprindem cât mai repede căpuşa, nu să aşteptăm să se arunce ea singură de pe noi. De asemenea, orice agresiune asupra căpuşei o poate determina să-şi deverseze conţinutul stomacal în organismul nostru, şi odată cu el potenţiale virusuri şi bacterii, ceea ce trebuie să evităm cu orice preţ. Trebuie să ţinem cont că bacteria borrelia, care dă Boala Lyme, trăieşte în intestinele căpuşei, nu în gură sau alt organ. Ca să desprindem căpuşa, avem nevoie de o pensetă. Trebuie să încercăm să fixăm penseta pe capul căpuşei şi cât mai aproape de piele posibil. Scopul este să extragem căpuşa cu tot cu cleştii cu care s-a ataşat, nu numai corpul său. Restanţa capului la nivelul tegumentului poate duce la inflamaţie locală. Tragem cu atenţie, dintr-o singură mişcare, dar nu brusc şi fără să smulgem sau să răsucim căpuşa. Sub nicio formă nu trebuie să strivim corpul căpuşei. După ce am eliminat căpuşa, ne spălăm pe mâni şi folosim tot apă şi săpun pentru a spăla porţiunea de piele afectată, şi apoi aplicăm soluţie antiseptică (spirt sau iod/betadină). Se poate folosi local şi un unguent cu antibiotic. Dacă aparatul bucal al căpuşei a rămas în rană, putem aştepta să dispară de la sine, iar leziunea ar trebui să se vindece în câteva zile. Totuşi, în această situaţie, există riscul ca la locul muşcăturii să apară o infecţie locală. În cazul în care observaţi apariţia unor probleme de sănătate inexplicabile în termen de o lună de la momentul muşcăturii, trebuie să informaţi medicul despre data calendaristică la care a avut loc incidentul şi despre zona de pe corp în care s-a produs.

Recomandări

Ca recomandare, când facem drumeţii sau ieşiţi la iarbă verde, în locuri în care sunt de regulă veveriţe sau căprioare (animalele care sunt la noi vectori de transmitere), se recomandă să purtăm haine deschise la culoare (pe care se vor observa mai uşor eventualele căpuşe), pantaloni lungi introduşi în şosete, bluze cu mânecă lungă, şapcă şi, eventual, mănuşi. E de preferat să folosiţi încălţăminte fără orificii sau decupaje – pantofi sport în loc de papuci, sandale. Când vă întoarceţi de la picnic, faceţi-vă un control vizual al pielii: veţi vedea relativ uşor o căpuşă. De asemenea, e recomandată folosirea unui spray special împotriva căpu­şelor, care se găseşte în farmacii, la preţuri de circa 20 de lei bucata.

Comentarii