De Business

Punem punctul pe știi

Cel mai rezistent director mulge o vacă aflată în pragul morţii

miercuri, 10 decembrie 2014, 02:50
5 MIN
 Cel mai rezistent director mulge o vacă aflată în pragul morţii

Compania Fortus SA poate fi un bun studiu de caz pentru studenţii şi profesioniştii în management. In timp ce rezultatele financiare ale firmei s-au degradat în permanenţă directorul firmei a reuşit să obţină venituri care ar face invidios un manager de la o multinaţională cu afaceri profitabile. In ultimii şapte ani, Gheorghe Chişcă a avut venituri brute de 1,5 milioane lei, adică aproape 18.000 de lei lunar. Combinatul se află în prezent în insolvenţă, iar situaţia prin care trece este una dezastruoasă. Numai în anul în care Fortus SA a intrat în incapacitate de plată, Chişcă a raportat venituri brute de 480.000 lei, adică 40.000 de lei în fiecare lună.

Dacă în perioada comunistă reuşea să fie fruntaş la nivel de salariaţi şi producţie realizată, în prezent fostul combinat de utilaj greu Fortus continuă să se întreacă în recorduri negative. Ajuns într-o situaţie deplorabilă după mai bine de şase ani şi jumătate de insolvenţă, Fortus este condus în prezent de acelaşi personaj în timpul căruia au început să scadă şi rezultatele combinatului o dată cu numirea sa în funcţie: directorul şi administratorul special cu mandat expirat Gheorghe Chişcă. Deşi este la cârma societăţii de nouă ani, cu o perioadă de circa un an de întrerupere, Gheorghe Chişcă a avut permanent salarii care ar face invidioşi directori de bănci sau colegi de la firme multinaţionale care au rezultate pozitive an de an. Potrivit unor date obţinute de „Ziarul de Iaşi”, Fortus ar fi scos din bugetul propriu în ultimii şapte ani peste 1,5 milioane lei pentru a-l plăti pe Chişcă, venituri brute la care directorul a plătit impozite. Totodată, văzând că Fortus începe să se clatine serios, Chişcă a început să pună bani deoparte, iar în prezent deţine un cont de circa 500.000 lei, de pe urma căruia ar putea câştiga anual peste 20.000 lei din dobânzi. „Ziarul de Iaşi” l-a contactat pe Chişcă telefonic pentru un punct de vedere însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice repetate.

 
 
O evoluţie spectaculoasă
 
 
Chişcă este director al societăţii Fortus din septembrie 2005 când l-a înlocuit pe Vasile Plugaru care şi-a dat demisia. Înainte de acest moment ocupa funcţia de şef de secţie şi avea un venit brut de 3.200 lei, însă din momentul numirii ca director leafa a început să îi crească permanent, în primă fază dublându-se. Ulterior, după cum „Ziarul de Iaşi” a scris în anul 2009, directorul şi-a ridicat salariul, iar în numai câteva luni a ajuns să ridice şi 16.000 lei, venit brut, în condiţiile în care rezultatele financiare ale companiei erau în scădere. Paradoxal, Chişcă a ajuns ca, după doi ani ca director, să aibă venituri brute de peste 350.000 lei, aferente anului 2007. Ca seria paradoxurilor să continue, Chişcă a dat lovitura fatală la Fortus în 2008, anul intrării combinatului în faliment. La sfârşitul anului când a tras linie Chişcă a constatat că primise de la combinat venituri brute de circa 480.000 lei. Cum societatea mergea în declin, veniturile lui Chişcă pentru anul 2009 au scăzut până la 300.000 lei, iar în anul următor a fost concediat. Chişcă a contestat decizia administratorilor judiciari şi a avut mereu păreri negative la adresa lor, însă după ce şi-a câştigat în instanţă drepturile salariale a revenit la opinii mai bune şi a reuşit să revină şi pe postul de director general al combinatului. Din 2011, lui Chişcă îi sunt destinate anual venituri brute de peste 100.000 lei, adică o medie de peste 8.000 lei brut lunar.
  
 
Pentru a câştiga un leu se cheltuie 2,5 lei
 
 
În prezent, potrivit ultimului raport al administratorilor judiciari, aferent primului trimestru din anul II de reorganizare, Fortus a reuşit să obţină venituri de 3,27 milioane lei, un procent de doar 20% din suma planificată, şi să cheltuie 8,46 milioane lei, respectiv 46% din cât planificaseră. În total, rezultatul din exploatare arată că firma a definitivat ultimul trimestru cu pierderi de 5,18 milioane lei, faţă de 2,26 milioane lei cât preconizaseră administratorii judiciari. Un simplu calcul din raportul Realizat – Planificat arată că pentru a obţine 1000 lei, compania Fortus a plătit 2.581 lei, în condiţiile în care în primul an de reorganziare s-a plătit, în medie, 2.191 lei pentru a obţine 1.000 lei. Dincolo de acest regres economic evident, raportul arată cifre aproape dramatice referitoare la activul net contabil, un indicator foarte important care estimează valoarea întreprinderii şi şansele ei de a funcţiona. În 2007, combinatul avea datorii de circa 228 milioane lei, activul net contabil avea o valoare de 546 milioane lei, iar jumătatea capitalului social de aproximativ 47,5 milioane lei. Treptat, activul net contabil a scăzut până la 104,5 milioane lei, iar datoriile au urcat până la 365 milioane lei la sfârşitul anului 2012, când au fost instalaţi actualii administratori judiciari iar directorul Gheorhe Chişcă a devenit şi admistrator special. După aproximativ doi ani, activul net contabil a scăzut trimestru cu trimestru până la valoarea de 48,6 milioane lei, cu doar 2,33% mai mare decât jumătatea capitalului social. În acelaşi timp, cuantumul datoriilor a crescut până la 406,6 milioane lei, deci cu 10 milioane de euro.
 
 
Administratorii sunt optimişti
 
 

Chiar dacă s-a ajuns la această situaţie, administratorii au preferat să menţioneze în raport că „activul net contabil confirmă faptul că societatea are disponibilităţi necesare achitării integrale a pasivului înregistrat”. „Este inimaginabil în ce stare a putut ajunge acest combinat. Acum se înţelege de ce administratorii judiciari refuză să fie transparenţi şi să publice complet datele financiare ale combinatului. Din punctul meu de vedere ar trebui ca administratorii judiciari să convoace de urgenţă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru a li se prezenta situaţia”, a declarat Florin Rugină, reprezentant al salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus şi mic acţionar. Totuşi, administratorii par să nu se gândească la o astfel de abordare a problemei, în concluziile raportului aceştia specificând că „recomandă modificarea şi prelungirea perioadei de implementare a planului”, unul din argumente fiind, paradoxal, tocmai faptul că activul net contabil este pozitiv.

 

 

Comentarii