De Business

Punem punctul pe știi

Cele mai tari firme din Iaşi. 342 de companii au prins un loc în clasamentul naţional

marți, 03 octombrie 2017, 07:00
5 MIN
 Cele mai tari firme din Iaşi. 342 de companii au prins un loc în clasamentul naţional

Topul a fost realizat de către Camera de Comerţ a României. S-au folosit date din situaţiile financiare ale societăţilor. Faţă de clasamentul din 2016, numărul societăţilor locale este mai mare.

Un top realizat de către Camera de Comerţ a României pe baza datelor din teritoriu arată că a crescut numărul firmelor ieşene care se află anul acesta în topul naţional. Dacă anul trecut 301 de societăţi s-au aflat în clasament, în prezent vorbim de 342 de firme prinse în Topul Naţional al Firmelor din România, aflat la cea de-a XXIV-a ediţie. 

Faţă de acum doi ani numărul aproape că s-a dublat. Topul, structurat pe şase domenii de activitate, a fost realizat pe baza clasamentelor întocmite la nivel regional, fiind folosite informaţii din situaţiile financiare ale societăţilor comerciale pentru anul precedent. Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor au fost cifra de afaceri netă, profitul din exploatare şi rata acestuia. Nu au fost luate în calcul grupurile de interes economic, firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă sau societăţile ale căror datorii faţă de stat au fost mai mai mari decât creanţele în raport cu statul. „Este un top transparent şi corect, realizat în conformitate cu legea, pe baza unei metodologii complexe şi unitare la nivel naţional. Este un reper pentru mediul de afaceri, un clasament al celor mai competitive firme din România. În numele Camerei de Comerţ, îi felicit pe toţi cei care reprezintă cu onoare Iaşul în Topul Naţional, şi nu mă refer aici exclusiv la cei clasaţi pe primul loc, ci la toţi cei din Top 10, pentru că nu este la îndemâna oricărei firme locale să iasă învingătoare în competiţie cu alte zeci, sute sau chiar mii de firme din acelaşi domeniu de activitate şi din aceeaşi clasă de mărime. Faptul că la această ediţie sunt mai multe firme din Iaşi, faţă de ediţia precedentă, care s-au clasat în Topul Naţional, confirmă că economia locală a fost pe creştere” a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Menţionăm faptul că dintre cele peste 340 de firme din top, 41 au obţinut locul I, anul acesta fiind mult mai multe ca anul trecut, când s-au înregistrat 29. Avem astfel, 21 de firme în top Naţional din domeniul IT&Outsourcing şi Cercetare Dezvoltare, 108 din Industrie, 15 din Agricultură, Silvicultură şi Pescuit, 19 din Construcţii, 105 din Servicii şi 74 din Comerţ, turism şi Restaurante.

Top 10 firme cu cele mai mari cifre de afaceri din judeţ

Pe primul loc la cifra de afaceri se află Delphi Diesel Systems România SrL, cu 1,9 miliarde de lei pentru „Producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule”.  Afacerile fabricii americane de pompe şi injectoare pentru motoare diesel din Miroslava au crescut semnificativ, în urmă cu doi ani cifra de afaceri fiind de 1,8 miliarde de lei.  La finele anului trecut, pentru fabrica americană Delphi lucrau în jur de 1.800 de persoane. Pe locul II se află Antibiotice SA cu o cifră de afaceri de 334,9 milioane de lei pe sectorul fabricării produselor farmaceutice de bază. Cu aproape 1.500 de salariaţi, compania situată în Valea Lupului a terminat anul 2016 cu un profit net de 30,3 milioane de lei, mai mare ca în 2015 când a înregistrat 27,1 milioane de lei. Pe locul III se află Arcelormittal Tubularproducts, cu o cifră de afaceri de 314,2 milioane de lei. Aceasta a înregistrat pe anul 2016 un profit net de 1,6 milioane de lei.  Fabrica ieşeană ArcelorMittal Tubular Products a obţinut locul întâi la clasa întreprinderi mari din industrie, la sectorul producţiei de tuburi, ţevi, profile tubulare şi accesorii pentru acestea, din oţel. Pe piaţa internă, conform estimărilor companiei, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi deţine o cotă de aproximativ 28%, iar pe cea externă de 1,8%. Pe locul IV se află firma Conex Distribuţion SA, cu o cifră de 211,5 milioane de lei, profitul net pe anul trecut fiind de 7,2 milioane de lei. Urmează Media Rom Grup SRL, cu o cifră de afaceri de 209,5 milioane de lei, Build Corp SRL cu 169,8 milioane de lei, Kosarom SA cu 166,3 milioane de lei, Iulius Management Center SRL cu 144,303 lei, Apavital SA cu 140,8 milioane de lei şi Cotnari SA cu 139 milioane de lei. Iulius Management Center, deţinută de omul de afaceri Iulian Dascălu s-a clasat la grupa „Activităţi de consultanţă în management”. Compania patronată de „regele mall-urilor” a realizat în 2016 un profit de 21,6 milioane de lei.

Clasamentul celor mai mari angajatori din Iaşi

În topul celor mai mari angajatori, Xerox se află pe primul loc cu 1876 de salariaţi, apoi urmează Delphi cu 1719 salariaţi, Antibiotice cu 1449 salariaţi, Apavital cu 1211 salariaţi, Gip Est SRL cu 957, SCC Services România cu 925 salariaţi, Iulius Management Center cu 793 de salariaţi, Te-Rox Prod 763 de salariaţi, Salubris SA cu 708 angajaţori şi Servicii Publice Iaşi cu 589 de angajaţi. Menţionăm faptul că din 2008 şi până în prezent, există 11 firme care s-au clasat an de an pe locul I pe domeniul lor. Dintre acestea amintim Antibiotice SA, Apavital SA, Brikston Construction Soluţion, Coriolan Aur Smarald, DAS SRL, Fiterman Pharma şi Termo Service SA.

„Numărul firmelor clasate în topul judeţean la această ediţie este mai mare decât cel de anul trecut, ceea ce vine ca o confirmare a celorlalţi indicatori care se desprind din statisticile realizate de noi cu privire la evoluţia societăţilor comerciale, respectiv o creştere a economiei locale, pe ansamblul ei. Ca reprezentativitate, mai putem menţiona că cele aproximativ 13% firme din clasamentul local care se regăsesc în Topul Naţional totalizează 57% din cifra de afaceri a Topului Judeţean, respectiv 50% din numărul de salariaţi” a declarat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

 

 

Comentarii