De Business

Punem punctul pe știi

Cererile de faliment curg pe bandă rulantă, iar Fortus rezistă, rezistă, rezistă!

sâmbătă, 13 mai 2017, 01:50
3 MIN
 Cererile de faliment curg pe bandă rulantă, iar Fortus rezistă, rezistă, rezistă!

O firmă de recuperare cere din nou falimentul combinatului de utilaj greu din Iaşi. Creanţa administrată de societatea înregistrată în Luxemburg provine dintr-un împrumut de la BCR.

 

Fostul simbol al industriei grele din Iaşi, SC Fortus SA abia dacă mai respiră. Aflat în insolvenţă de 10 ani se află într-o situaţie economică şi financiară care nu-i lasă decât speranţe foarte mici de supravieţuri. La această situaţie precară s-a adăugat una noua, care poate să-i fie fatală. Tonescu Finance a solicitat recent intrarea în faliment a combinatului ieşean. Cererea va fi judecată pe 8 iunie la Tribunalul Sindic din Târgu Mureş.Tonescu Finance este o companie înregistrată în Luxemburg şi a preluat creanţa pe care o avea de recuperat Suport Colect de la firma locală. Suma provine dintr-un credit BCR, care l-a rândul ei a cedat-o către societatea de recuperări. „Creanţa de 4, 2 milioane de lei este creanţa BCR, care a fost gestionată la APS, Suport Colect apoi Tonescu Finance. E o chestie mai complicată, ei vor primi toţi banii, dar am solicitat să renunţe la garanţie, ca să putem face darea în plată. Ei au zis că sunt de acord, de aceea nu înţeleg acest gest, de a cere intrarea în faliment a Fortus. Banii pe pavilion au intrat în contul Fortus, sunt acum într-un depozit la Libra Bank”, a explicat Todor Ignaţie, reprezentantul Insolvency Mureş.

În prezent, nu există o înştiinţare către judecătorul sindic cu privire la schimbarea contului colector de la o bancă la alta. „Pe 8 iunie are loc termenul în procedură şi se va discuta despre realizările din trimestrul III, anul IV de reorganizare, dar şi despre două cereri de intrare în faliment. Conform soluţiei date pe 3 mai de către judecătorul sindic, Tonescu a cerut preschimbarea termenului de judecată, dar cererea i s-a respins. Deci el voia ca termenul de judecată să fie mai devreme. Dacă nu se află în tabelul definitiv al cranţelor, cum cere falimentul?”, se întreabă Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi ai Fortus.

Acesta se mai întreabă şi de ce cumpărătorul pavilionului central cu nouă etaje nu a dispus plata în contul Fortus. „Unde e acest cont? Într-un BPI din 21 11 2016, se spune că contul colector Fortus este la BRD. Unde sunt banii? Cumpărătorul de ce nu a intrat în pavilon până acum? Există termen de habitaţie? La ce notar s-au făcut actele? Pot banii să stea în alte conturi decât prevede legea? Atunci e grav!”, se întreabă micul acţionar. Pavilionul a fost cumpărat oficial pe 9 martie, în urma unei licitaţii, de către Dumitru Constantinescu, patronul spitalului privat Elytis din Iaşi, care a achiziţionat clădirea cu un împrumut de 2,9 milioane de euro de la banca Libra Internet Bank SA. Tot pe 8 iunie, un alt creditor cere intrarea în faliment a societăţii ieşene, şi anume, Pompieru Prest SRL, prin firma de recuperare Capital Insolv SPRL Iaşi.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii