Chiuariu: Vrem să creştem numărul judecătorilor CC la 12 şi împărţirea CSM în două consilii

miercuri, 22 mai 2013, 17:10
4 MIN
 Chiuariu: Vrem să creştem numărul judecătorilor CC la 12 şi împărţirea CSM în două consilii

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare PNL, că este susţinută pentru revizuirea Constituţiei ideea creşterii numărului judecătorilor Curţii Constituţionale, dar şi instituirea condiţiei ca aceştia să aibă doctorat în Drept.
Chiuariu a declarat că parlamentarii PNL susţin suplimentarea numărului judecătorilor la Curtea Constituţională de la 9 la 12, astfel încât trei dintre judecătorii CC să fie desemnaţi de ICCJ. Potrivit liberalului, ceilalţi nouă judecători vor fi numiţi pe aceeaşi procedură ca şi până acum.
Senatorul PNL a precizat că o altă propunere vizează numirea mai "transparentă" a membrilor CC, astfel încât toţi membrii Curţii ar urma să fie numiţi în urma unei audieri publice în comisiile juridice ale Parlamentului.
"Vrem să introducem noi criterii de profesionalism privind persoanele care vor fi numite. Aşadar, toate persoanele care vor fi numite în funcţia de judecător al CC trebuie să deţină titlul de doctor în Drept, doctor în ştiinţe juridice", a mai afirmat Chiuariu.
Mai mult, senatorul PNL a menţionat că este susţinută ideea instituirii unor complete specializate în analiza constituţionalităţii, pentru prevenirea erorilor înregistrate pe actualul sistem.
"Propunem instituirea unor complete specializate şi astfel să avem o judecată în primă instanţă şi o judecată în recurs, sigur, după un filtru de admisibilitate astfel încât să nu existe recurs în toate situaţiile", a menţionat Chiuariu.
De asemenea, el a precizat că inclusiv ideea mutării sediului Curţii Constituţionale din Capitală a fost acceptată de parlamentarii PNL.
 
Vicepreşedintele PNL a mai declarat, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare ale PNL, că este susţinută, pentru revizuirea Constituţiei, şi ideea împărţirii CSM în două consilii şi schimbarea mecanismului de sancţionare a judecătorilor şi procurorilor.

"Am decis că e mai bine ca actualul Consiliu Superior al Magistraturii, care reuneşte şi reprezentanţii ai judecătorilor şi reprezentanţi ai procurorilor, să funcţioneze, de fapt, în două consilii separate, să avem un Consiliu Superior al Puterii Judecătoreşti şi să avem un Consiliu al Procurorilor", a spus Chiuariu.

El a precizat că liberalii consideră că nu este bine ca judecătorii şi procurorii aleşi să aibă atribuţii în sancţionarea judecătorilor şi procurorilor care i-au ales deoarece "e o contradicţie fundamentală şi un conflict de interese, care conduce la neexercitarea acestei atribuţii".

Senatorul PNL a precizat că este susţinută varianta ca nu Consiliul judecătorilor sau cel al procurorilor să facă sancţionarea magistraţilor, ci o comisie de disciplină numită de către consilii.

Chiuariu a menţionat că o altă prevedere în cazul magistraţilor este aceea de a fi instituit principiul "egalităţii de poziţie procesuală, a egalităţii de arme între acuzare şi apărare în procesul penal".

De asemenea, senatorul PNL a precizat că se pledează pentru egalitatea de tratament între contribuabil şi stat, astfel să nu existe un regim diferit între creanţele împotriva statului şi obligaţiile fiscale.

"Aşadar, să avem acelaşi regim juridic pentru creanţele împotriva statului şi pentru obligaţiile fiscale", a mai susţinut Chiuariu.

Raportul Forumului Constituţional va fi predat pe 27 mai Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, iar aceasta va începe, din 29 mai, să "lucreze într-un ritm cât se poate de intens", a declarat, marţi, preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat, marţi, hotărârea Comisiei de revizuire a Constituţiei prin care se stabileşte ca Forumul constituţional să depună raportul până pe 27 mai, dată până la care mai pot depune amendamente şi parlamentarii.

Hotărârea Comisiei de revizuire a Constituţiei, prin care îşi modifică propriul regulament de funcţionare, a fost luată în data de 14 mai şi aprobată marţi de conducerea Camerelor, în cadrul şedinţei reunite a Birourilor permanente.

"În Comisia de revizuire am stabilit ca până pe 27 mai să se mai poată depune propuneri de modificare şi ca până la această dată să se prezinte şi raportul Forumului constituţional. Ca să poţi modifica regulamentul comisiei, e nevoie de aprobarea Birourilor permanente reunite", a precizat, marţi, pentru MEDIAFAX, chestorul Senatului Ioan Chelaru. (Mediafax)

Comentarii