Clădire cu 8 etaje pe Calea Chişinăului şi parcare subterană pe Sf. Lazăr

marți, 03 februarie 2015, 02:51
3 MIN
 Clădire cu 8 etaje pe Calea Chişinăului şi parcare subterană pe Sf. Lazăr

Numărul de autorizaţii eliberate la Iaşi a crescut cu aproape un sfert în prima lună a anului. Creşterea vine în contextul în care, în 2014, piaţa construcţiilor s-a prăbuşit, fiind înregistrat cel mai mic număr de autorizaţii din ultimii opt ani.

Primăria a anunţat ieri că au fost autorizate 112 proiecte de investiţii faţă de cele 91 înregistrate în ianuarie 2014. Însă cele mai multe avize au fost acordate pentru branşamente şi racorduri.

În schimb, de pe lista aprobată de municipalitate nu lipsesc construirea de locuinţe şi spaţii de birouri. În acelaşi timp, Primăria a dat undă verde pentru construirea unei noi parcări subterane pe Sfântul Lazăr, cu două niveluri, proiect care va fi implementat de societatea Iulius Management Center.

O altă parcare va fi amenajată în zona unui cămin al Universităţii de Agronomie.

Patru proiecte pentru spaţii de birouri

Două persoane fizice şi două firme vor investi în construirea de spaţii de birouri. Casa Auto SRL a obţinut autorizaţie pentru un imobil de opt etaje pe Calea Chişinăului, cu o suprafaţă totală de aproape 3.300 mp.

În acelaşi timp, Build Corp are undă verde pentru organizarea de şantier aferentă lucrărilor de construire a clădirii de birouri de pe strada Sf. Lazăr, unde se va face şi parcarea subterană menţionată mai sus.

Un alt imobil de birouri se va ridica în Oancea (350 mp), în timp ce în zona Podu de Fier va fi extins un spaţiu de birouri existent.

Primăria a eliberat autorizaţii de construire şi pentru trei proprietari de terenuri care vor să dezvolte proiecte imobiliare.

În zona Galata, vor fi construite şapte vile pe o suprafaţă de 2.500 mp, un proiect asemănător fiind şi pe aleea Gheorghe Ivănescu, în timp ce în Bucium va fi extins un ansamblu de locuinţe existent.

Fundaţia Ecologică Green va extinde un imobil aflat în proprietatea sa, din strada Smârdan, cu intenţia de a-l transforma în spaţiu de cazare pentru studenţi. Destinaţia actuală a clădirii este de locuinţă.

Alte câteva zeci de autorizaţii au fost emise de către municipalitate pentru persoane fizice care vor să-şi construiască o locuinţă.

Peste 200 de certificate de urbanism eliberate în ianuarie

Aproape 230 de persoane fizice şi juridice au primit în ianuarie certificate de urbanism pentru diverse investiţii pe care intenţionează să le implementeze. Faţă de ianuarie 2014, se înregistrează o creştere cu 10% a documentelor eliberate. Printre acestea se numără şi Parohia „Sf. Spiridon“ care a obţinut avizul pentru consolidarea şi restaurarea turnului clopotniţă, investiţie „îngheţată“ de mai mulţi ani.

Totodată, Direcţia de Asistenţă Comunitară vrea să schimbe destinaţia unui cămin pentru elevi în centrul rezidenţial pentru persoane aflate în dificultate.

Un proiect important este dezvoltat de municipalitate şi prevede întocmirea Planului Urbanistic Zonal pentru Moara de Vânt. În această zonă, Primăria intenţionează să dezvolte un complex sportiv (stadion, arenă tenis şi sală polivalentă).

De asemenea, o altă destinaţie pentru terenurile din zonă constă în atribuirea acestora către tineri cu vârsta de până în 35 de ani pentru ca aceştia să-şi construiască locuinţe, conform unei legi aflate în vigoare de aproape zece ani, dar care niciodată nu a fost aplicată în municipiul Iaşi.

 

Comentarii