Concluzia după prima zi de înscrieri la grădiniţă în Iaşi: Sunt prea mulţi copii!

marți, 12 mai 2015, 01:59
4 MIN
 Concluzia după prima zi de înscrieri la grădiniţă în Iaşi: Sunt prea mulţi copii!

„Problemele vin din limitările spaţiale şi lipsa posturilor“, recunoaşte Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ.

Înscrierile la grădiniţă pentru grupa mică au luat startul ieri, în condiţiile în care re­înscrierile pentru celelalte grupe au început de luna trecută. Problema cu care se confruntă însă cele 45 de grădiniţe de stat din municipiul Iaşi sunt spaţiile prea mici, lipsa posturilor didactice şi numărul prea mare de copii care au împlinit ori împlinesc trei ani până în toamnă. În toate grădiniţele de stat sunt peste 2.000 de locuri în prezent, iar la cele private, alte 1.000, însă nu este suficient.

„Este o etapă importantă, prioritate are apropierea de domiciliu şi reînscrierile, faptul că la acea grădiniţă mai există un frate sau o soră. Locuri sunt suficiente, asigurate de sistemul de învăţământ, dacă luăm în calcul şi grădiniţele cu program normal. Cele mai soli­citate sunt însă grădiniţele cu program prelungit: dosare multe, presiuni… Pe Tătăraşi numărul de locuri este suficient, există însă zone, cum ar fi Păcurari, Centru şi Nicolina, unde sunt foarte mulţi locuitori tineri, unde ar mai fi nevoie de câte o gră­di­niţă nouă. Sporirea numă­ru­lui de locuri în clase se face atât cât permite legea, să nu uităm că există şi grădiniţele private care au avantajele lor. Sunt puţini copii, deci educatoarea se poate ocupa mai bine de fiecare, iar paleta de cursuri opţionale este mai variată“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar ge­neral al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Soluţii puţine

Deşi înscrierile trebuie să se finalizeze până la 1 august, perioada în care trebuie depus dosarul diferă de la o instituţie la alta. La unele grădiniţe, îns­crierea se face într-o singură zi, stabilită de conducere, cum este cazul Grădiniţei cu Pro­gram Prelungit „Sf. Paras­cheva“ de pe Şoseaua Naţio­nală, unde înscrierile se fac doar pe 20 mai, sau în două-trei zile. Puţine grădiniţe au extins perioada la o săptămână ori două.

„Obligaţia sistemului este să ofere locuri, mai ales celor de grupă mare, de­oa­rece această etapă pre­gă­teşte mai bine copilul pentru şcoală. Problemele vin din li­mitările spaţiale şi lipsa posturilor. Ne-am dori două gră­diniţe noi, una pe Păcurari şi una pentru zonele Centru-Copou, poate nişte soluţii pen­tru Nicolina, unde se pot reconfigura nişte spaţii. Am avea spaţii la liceele tehnologice care şi-au restrâns din spaţiu, însă sunt în zone ne­populate, fără blocuri“, ada­ugă inspectorul general.

„Sunt foarte multe solicitări“

Întrebaţi despre numărul de locuri din instituţiile pe care le conduc, directorii de grădiniţe se confruntă cu aceeaşi pro­blemă: prea mulţi copii, prea puţine locuri. „Anul acesta avem 75 de locuri, adică trei grupe. Chiar dacă înscrierile se fac în doar trei zile, părinţii reuşesc să se mobilizeze şi să vină să depună dosarele. Anul acesta avem mai multe locuri ca anul trecut, când au fost doar 25 de locuri, adică o singură grupă, deoarece cererea este foarte mare. În cartierul nostru, cererea este aşa tot timpul, nici într-un an nu am reuşit să rezolvăm toate solicitările, deoarece suntem singura gră­diniţă cu program prelungit din zonă, iar zona este aglomerată. Nici anul acesta nu cred că vom putea înscrie toţi copiii“, a declarat Rodica Diaconu, directorul Grădi­niţei cu Program Prelungit nr. 14 din Canta. Aici, înscrierile se fac de pe 18 până pe 20 mai.

În altă zonă a oraşului, mai exact în zona centrală, si­tuaţia este cam aceeaşi. „A­vem mai multe locuri ca anul trecut, deoarece sunt foarte multe solicitări. Noi am făcut cerere la Inspectorat şi ne-au aprobat, tocmai pentru a nu supraaglomera grupele. Îns­crierile la noi durează două săptămâni, începând cu 11 mai şi până pe 22 mai, în ide­ea de a nu-i pune pe părinţi pe jar. Vrem ca să aibă toţi timp să-şi înscrie copiii“, a declarat Iuliana Gorea, directorul Grădiniţei cu Program Prelungit „Sf. Sava“ din Iaşi. Aici sunt 60 de locuri, în trei grupe, spre deosebire de 40 de locuri câte au fost anul trecut.

Pentru înscrierea la grupa mică, părinţii au nevoie la dosar de cererea de înscriere, completată la secretariat, co­pie după certificatul de naş­tere al copilului, copie după actul de identitate al părinţilor şi adeverinţă de salariat, atât a mamei, cât şi a tatălui. Prio­ritate au cei care sunt înregistraţi în circumscripţia grădiniţei pentru care optează, dar şi cei care au fraţi în aceeaşi institutie sau cei ai căror părinţi lucrează în zonă. Prioritate mai au şi copiii cu un singur părinte sau cei care au certificat de încadrare în­tr-un grad de handicap.
 

Comentarii