Coreea de Nord a retras două rachete din instalaţia de lansare

marți, 07 mai 2013, 07:33
3 MIN
 Coreea de Nord a retras două rachete din instalaţia de lansare

Coreea de Nord a retras două rachete din instalaţia de lansare, pe coasta de est, au anunţat luni oficiali americani, iar Phenianul şi-a diminuat retorica belicoasă după ce a ameninţat Coreea de Sud, timp de mai multe săptămâni, cu "flăcările iadului".

Aceste rachete, de tip "Musudan", erau pregătite să fie lansate în orice moment, dar au "fost retrase" din instalaţia de lansare, a declarat pentru AFP un oficial din domeniul apărării americane, sub protecţia anonimatului.

Acest gest al Coreei de Nord arată că nu mai există o ameninţare iminentă de lansare de rachete, iar Phenianul va fi nevoit să refacă numeroase pregătiri pentru a putea fi din nou pregătit să lanseze rachete, afirmă doi oficiali americani.

Acest anunţ a fost făcut cu o zi înaintea primei vizite a noii preşedinte sud-coreene Park Geun-hye la Casa Albă, marţi.

Între numeroasele ameninţări proferate în ultimele săptămâni de către Coreea de Nord, Phenianul a mobilizat două rachete de tip Musudan pe coasta de est, determinând Statele Unite şi aliaţii săi Japonia şi Coreea de Sud să adopte măsuri în cazul unui tir.

Tokyo şi Seulul şi-au sporit apărarea antirachetă, în timp ce armata americană a mobilizat două distrugătoare echipate cu arme antirachetă şi radare puternice pentru a contracara o posibilă lansare.

Însă Coreea de Nord nu a trecut la acţiune, iar tensiunea a scăzut în peninsulă în ultima perioadă.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, George Little, "pauza în provocări" a Phenianului reprezintă o evoluţie pozitivă.

Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune teoretică de peste 5.500 de kilometri, potrivit unor militari, un lucru ce ar părea să permită Coreei de Nord să poată atinge continentul american. Însă analiştii nu sunt cu toţii de acord, unii apreciind că Phenianul nu le-a testat vreodată în condiţii reale.

Potrivit Pentagonului, Coreea de Nord dispune, în schimb, de câteva sute de rachete cu rază medie de acţiune, capabile să atingă Japonia şi Coreea de Sud.

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye se afla luni la New York, unde s-a întâlnit cu compatriotul său, secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Criza din Peninusla Coreea a dominat discuţiile între Ban Ki-moon, fost ministru sud-coreean de Externe, şi Park Geun-hye .

El "a felicitat-o pe preşedintă pentru răspunsul ferm, dar măsurat, faţă de acţiuni recente provocatoare" din partea Coreei de Nord, a declarat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU.

Secretarul general al ONU a salutat "hotărârea (preşedintei) de a soluţiona divergenţele între cele două Corei prin încredere şi dialog". De asemenea, el şi-a reafirmat voinţa de a "contribui la diminuarea tensiunilor" în peninsulă şi şi-a exprimat din nou îngrijorarea faţă de "situaţia alimentară gravă" din Coreea de Nord, a adăugat Nesirky.

Park Geun-hye a subliniat, la rândul său, că va continua politica de dialog şi schimburile cu nord-coreenii, cu scopul de reduce tensiunile, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap. (Mediafax)

Comentarii