Cu copiii în noaptea de Înviere

duminică, 01 mai 2016, 11:33
3 MIN
 Cu copiii în noaptea de Înviere

* Hristos a înviat! A mai trecut o noapte de Înviere, în care mulţi au fost la biserică împreună cu familia, fără să ţină cont că formularea "copil cuminte" e un oximoron şi fără să ia măsuri de precauţie (control cu raze X la ieşirea din casă, de pildă). În principiu, înainte de plecarea spre biserică, micuţii trebuie apucaţi de picioare, cu capul în jos, şi scuturaţi bine, să le cadă accesoriile interzise; din cauza celor care n-au luat elementare măsuri de prevedere şi în acest an au avut loc incidente; noi le-am centralizat şi am tras concluzia că paza bună trece primejdia rea, iar părinţii trebuie să verifice, la plecarea din casă, ca micuţii lor să nu aibă la ei următoarele:

* Pixuri, stilouri, creioane mecanice, markere etc. Mai ales dacă odraslele le uită, de obicei, când merg la şcoală. E timp de scris şi de desenat în tot anul: măcar în noaptea de Înviere să mai lase cartea şi condeiul, vorba aia! Pixul (sau alt articol asemănător) este însoţit de un buzunar plin cu boabe de orez; copilul nu le-a luat pentru semănat, că nu-i Sfântul Vasile şi nu umblă cu sorcova, ci anume ca să le sufle prin ţeavă – de obicei, în enoriaşele vârstnice sau chiar în preot.

* Chestii care seamănă perfect cu ustensilele pentru scris descrise mai sus, dar sunt mai grele şi n-au vârf sau peniţă. Dacă dumneavoastră nu ştiţi ce sunt, copiii ştiu prea bine: sunt lasere! Ideale pentru arătat la tablă, dar în noaptea de Înviere nu predă nimeni la tablă. De obicei, sunt folosite pentru a băga spotul în ochi la bietul popă, aşadar confiscaţi-le. Şi lăsaţi-le acasă, să nu vă tenteze chiar pe voi!

* Sârme groase şi sârme subţiri. Dacă le-aţi găsit, căutaţi şi elasticul, fără de care praştia cu scoabe nu e completă. Dacă aţi găsit uşor o praştie cu scoabe, undeva, la vedere, nu vă bucuraţi, e doar pentru adormit vigilenţa: micuţul are, ascunsă la loc ferit, o a doua praştie, mai mare, sau chiar una cu pietre!

* Lumânări care nu par din ceară. Dacă nu par din ceară sunt, mai mult ca sigur, petarde sau artificii rămase de la Revelion, când au fost cumpărate pe sub mână, de la vânzători clandestini. Seamănă cu lumânările, fiind lungi şi subţiri, cu fitil la un capăt, iar în noaptea de Înviere se dau din mână în mână, până la taica popa, cu rugămintea "Taaantiii / Neeeneaaa, aprinde-mi şi mia lumânarea, că-s mititel şi n-aaajuuung!". Despre ele se poate citi în zilele următoare prin ziare, sub titluri gen "Atentate teroriste la bisericile din cartier? Exploziile i-au făcut pe enoriaşi să cadă ca piesele de domino!". S-au semnalat şi cazuri de copii obraznici care s-au strecurat în patru labe printre enoriaşii înghesuiţi în curţile bisericilor şi le-au legat şireturile de şireturile altora.

* Alte chestii care nu au ce căuta la biserică, în noaptea de Înviere. Mai exact, tot ce nu este lumânare: unii părinţi lipsiţi de vigilenţă au permis guma de mestecat, de exemplu, iar micuţii şi-au făcut din ea colţi de vampir şi au speriat enoriaşii. Să lăsăm cifrele să vorbească: în noaptea de Înviere, 4286 de părinţi au găsit la copiii lor praştiile cu scoabe, dar n-au găsit şi praştiile cu pietre, 1438 de părinţi au găsit la copiii lor pliculeţele cu praf de strănutat, dar n-au găsit pliculeţele cu praf de scărpinat, 1747 de părinţi au găsit la copiii lor artificiile, însă nu au găsit petardele, 867 de părinţi au găsit la copii pistoalele cu apă, dar n-au găsit şi pistoalele cu capse etc.

 

 

Comentarii