De Business

Punem punctul pe știi

Depozitele bancare aduc câştiguri de doi lei, la propriu!

luni, 25 aprilie 2016, 01:50
4 MIN
 Depozitele bancare aduc câştiguri de doi lei, la propriu!

Dobânzile ultramici practicate de instituţiile financiare fac depozitele bancare total neatractive pentru persoanele care economisesc. Consecinţele pe termen lung pot fi catastrofale pentru sistemul financiar.

Ieşenii care îşi depun economiile la bancă, cu speranţa ca după o perioadă de timp să câştige sume mai mari din dobânzile acordate pentru depozite la termen, pot ajunge ca, la final, să deţină chiar şi mai puţini bani decât au depus iniţial. Jurnaliştii „Ziarul de Iaşi” au ajuns la această concluzie după ce au analizat instrumentele de economisire de acest tip cu care, în acest moment, „defilează” trei dintre cele mai importante bănci de pe piaţa locală: Banca Comercială Română (BCR), Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) şi Banca Transilvania (BT).

Pentru un depozit la termen în lei, cu dobândă fixă şi plata la scadenţă, în cazul când optaţi pentru o perioadă de doar o lună, BCR oferă o dobândă de 0,25% pe an. Pentru un termen de trei luni, dobânda la depozit este de 0,75% pe an, iar în cazul unui produs de economisire de acest tip, cu scadenţa la şase luni, dobânda este de 1% pe an. Pentru clienţii care optează pentru depozit pe un an cu dobândă fixă şi plata la scadenţă, dobânda este de 1,25%. În primul caz, depozitul pe o lună, dobânda obţinută în acest interval ajunge la 0,02%. La 10.000 de lei rezultă într-o lună o sumă de 2 lei. Din aceşti bani, statului i se plăteşte impozitul de 16%, iar la final, ieşeanul în cauză câştigă 1,68 lei. La lichidarea depozitului, la suma iniţială (10.000 lei) se adaugă cei 1,68 lei, iar suma este mutată în contul curent al clientului sau pe contul de card. BCR nu percepe comision de administrare a contului curent, respectiv de retragere a banilor de la bancomat, cu cardul. Dacă se optează penru retragerea banilor la ghişeul băncii se aplică un comision de 1% din valoarea sumei: din suma de 10.001,68 lei, se pierd prin operaţiunea la casierie circa 100 lei, astfel că suma dobândită este de 9.899,98 lei, mai puţin decât cea iniţial depusă. În cazul când se optează pentru un depozit similar, cu termen de trei, respectiv şase luni,  dobânda netă obţinută este de 15,75 lei şi, în al doilea caz, 42 lei. La opţiunea de un an de zile, dobânda de 1,25% oferită de bancă aduce după plata impozitului către stat 105 lei. În niciunul din aceste scenarii, dacă se alege varianta retragerii banilor prin intermediul casieriei, nu se câştigă măcar un leu peste suma investită, ci se pierd bani.

Ce comisioane se aplică

La depozite la termen în lei, BRD oferă următoarele dobânzi fixe pe an: 0,4% (o lună), 0,7% (trei luni), 1,1% (şase luni), respectiv 1,6% (un an). La 10.000 depuşi sub formă de depozit la termen de o lună, dobânda netă obţinută este de 2,79 lei. BRD practică şi un comision de administrare a contului curent, în valoare de 4,2 lei pe lună, unde vor fi depuşi ulterior banii, iar pentru retragerea sumei din cont, la ATM-urile băncii, se percepe un comision de 0,2%, astfel că, suma finală obţinută este de 9.978,59 lei. Pentru operaţiuni de retragere de numerar, BRD aplică un comision de 0,5% din valoarea sumei. La trei luni, după plata impozitului către stat, se obţin 14,7 lei, iar la jumătate de an 46,2 lei. Scăzând valoarea comisioanelor de administrare a contului şi retragere a banilor prin ATM din valoarea rezultată în urma econimisirii, la finalul depozitului, rezultă tot mai puţini bani decât au fost iniţial depuşi. La un depozit cu dobândă fixă, cu termen de un an, după ce se plăteşte impozitulul statului, iar BRD îşi retrage comisionul de administrare a contului, se câştigă 84 lei, dar, prin retragerea cu cardul de la ATM, câştigul real este de 63,83 lei.

Economiile sunt în scădere

Nu în ultimul rând, în cadrul acestei analize am folosit datele Băncii Transilvania. Aceasta oferă 0,5% pe an la depozitele pe o lună, 1% pe an la cele pe trei luni, 1,25% pe an când termenul este de jumătate de an, respectiv 1,6% pentru depozitele de un an. La trei luni, cu 10.000 lei se obţin 21 lei după plata impozitului către stat. Lichidarea depozitului duce la mutarea banilor într-un cont curent, unde însă se percepe un comision zero de administrare. La ridicarea banilor de la ghişeu, BT aplică un comision de 0,4%, astfel că, în final, clientul se trezeşte în mână, după trei luni, cu circa 9.980 lei. Există însă şi varianta lichidării depozitului la termen cu ajutorul cardului Visa Electron de la bancomatele proprii ale băncii, fără a se percepe comision, astfel că se câştigă 21 lei la finele a trei luni. La şase luni, cei 10.000 lei aduc în mâna clientului, dacă retrage banii cu cardul, 52,5 lei, iar după lichidarea unui depozit pe un an de zile, folosind acelaşi procedeu, 134 lei. Potrivit celor mai recente statistici ale Băncii Naţionale a României (BNR), în intervalul februarie 2015 – februarie 2016, depozitele în lei şi valută înregistrate în dreptul judeţului Iaşului s-au redus cu 0,5 procente, mai precis cu 16,8 milioane lei. Astfel, dacă în urmă cu an economiile locuitorilor şi agenţilor economici se apropiau de 3,29 miliarde lei, în februarie 2016 au coborât până la 3,27 miliarde lei.

 

Comentarii