De Sănătate

Punem punctul pe știi

Doi preoți au primit binecuvântare pentru un concurs la maternitate

sâmbătă, 12 noiembrie 2016, 02:50
2 MIN
 Doi preoți au primit binecuvântare pentru un concurs la maternitate

După mai bine de jumătate de an de când Maternitatea „Elena Doamna“ a rămas fără preot, Ioan Scurtu fiind decăzut din treaptă de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, zilele acestea, postul a fost scos în sfârşit la concurs. 

Pentru acest post, candidaţii trebuie ca mai întâi să fi trecut de prima etapă a concursului, adică de examenul susţinut la Centrul Eparhial Iaşi. Acesta s-a des­făşurat în luna septembrie şi a constat în­tr-un memoriu asupra activităţii pastorale, misionare şi gospodăreşti, desfăşurată în ultimii cinci ani, o probă scrisă din dome­niul misiunii sociale a Bisericii şi un interviu cu membrii comisiei. În urma acestei etape, doi dintre cei cinci candidaţi au primit binecuvântarea să participe la a doua etapă a examenului care va avea loc la Ma­ternitatea „Elena Doamna“. Aceasta este programată pentru 6 decembrie, de la ora 10.00 şi va fi o probă legată de reglementări din domeniul medical, iar pe 12 decembrie, de la aceeaşi oră, va fi interviul. Dosarele de selecţie trebuie să se depună până pe 28 noiembrie la sediul unităţii medicale. 

Postul de preot misionar de caritate a rămas vacant încă din luna aprilie, de când Ioan Scurtu a fost oprit de la slujire definitiv şi irevocabil. Acesta a fost decăzut din treaptă, conform reprezentanţilor Mitro­poliei, cauza principală fiind că a refuzat să se prezinte la Consistoriul Eparhial deşi fusese citat de patru ori, contestând mai apoi decizia, şi fiind ulterior nemulţumit de deciziile primului consistoriu, la care se adaugă faptul că era şi divorţat, lucru care a fost o consecinţă agravantă pentru atitu­dinea sa. 

Pe de altă parte, managerul maternităţii preciza atunci că plângerea a fost făcută pentru că încerca să convingă mamele internate să fie împotriva vaccinurilor, avorturilor şi cardurilor. „A fost suspendat cât a fost în anchetă, apoi, după ce i s-a interzis să mai slujească, eu i-am suspendat contractul de muncă. Mergea la mămici în spital, spunea să nu-şi vaccineze copiii, că nu sunt bune, să nu aibă card că e obiectul dracului. Din punctul meu de vedere, îşi depăşea atribuţiile, el ar trebui să susţină moral femeile, să facă educaţie spirituală, nu să le spună când şi cum să îşi vaccineze copiii, asta intră în atribuţiile medicilor“, a precizat la acel moment Cris­tina Dobre, managerul Maternităţii „Elena Doamna“. 

Comentarii