Părinţii unui tânăr bătut în puşcărie au venit de urgenţă din Tunisia

EXCLUSIV: Fiul unor profesori universitari ar fi fost bătut cu sălbăticie în Penitenciar

joi, 21 iulie 2016, 02:01
3 MIN
 EXCLUSIV: Fiul unor profesori universitari ar fi fost bătut cu sălbăticie în Penitenciar

Părinţii unui tânăr tunisian, ce ar fi fost lovit în timpul răscoalei deţinuţilor din Penitenciarul Iaşi, spun că vor sesiza Ambasada şi au anunţat că fac plângere penală împotriva reprezentanţilor închisorii. „Fiind ţară europeană, România ar trebui să respecte drepturile omului. Ceea ce s-a întâmplat cu fiul nostru este inacceptabil“, spun cei doi, ambii profesori universitari în ţara lor.

Acuzaţii dure aduse reprezentanţilor Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi de părinţii unui tânăr încarcerat la Iaşi pentru trafic de droguri. Părinţii lui Abderrahman Jallouli, doi profesori universitari din Tunisia, au venit ieri de urgenţă în România pentru a lua legătura cu fiul lor, după ce nu au mai putut face acest lucru, spun ei, de pe 1 iunie. Cei doi au discutat cu reporterul „Ziarului de Iaşi“ precizând că intenţionează să sesizeze Ambasada Tunisiei din România, dar şi autorităţile locale, că fiul lor ar fi fost bătut cu sălbăticie de gardieni, în timpul răscoalei din penitenciar. De asemenea, părinţii lui Jallouli, zis şi „Joey Zasa“, spun că fiul lor este o victimă a sistemului judiciar românesc, cerând ca acesta să fie eliberat.

Vor să facă plângere la CEDO

„Am venit în România pentru a-l vedea şi a-l ajuta pe fiul nostru şi pentru a găsi o soluţie pentru a-l scoate din puşcărie. Am aflat că ceva este în neregulă la penitenciarul din Iaşi şi am aflat, de la avocat, că fiul nostru a fost bătut. El nu a mai reuşit să ne sune de pe 1 iunie, şi din acest motiv ne-am îngrijorat“, îşi încep povestea cei doi părinţi, care au insistat să nu le prezentăm numele.

Aceştia au mai spus că intenţionează să facă o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar şi la Ambasada Tunisiei din România, întrucât ceea ce s-a întâmplat cu fiul lor este „inacceptabil“.

„Vom rămâne în România până vom clarifica situaţia fiului nostru, şi vom reclama faptul că acesta a fost supus unor acte de violenţă, dar şi faptul că au trecut 7 luni de când a fost închis şi nici nu a început judecata“, au spus cei doi părinţi. Aceştia au mai ameninţat că, dacă situaţia fiului lor nu se va rezolva în mod corect, nu vor mai îndruma niciun student tunisian să mai vină la studii în România. „Fiind o ţară europeană, România ar trebui să respecte drepturile omului, însă ceea ce s-a întâmplat cu fiul nostru este inacceptabil“, au mai spus aceştia, care au adăugat că au cheltuit în jur de 70.000 de euro pentru ca fiul lor să devină medic stomatolag la Iaşi, şi că, mai mult, i-au cumpărat o clinică fiului lor în Tunisia.

Abderrahman Jallouli era student în anul V atunci când a fost reţinut de DIICOT, în toamna anului trecut.

„Vom sesiza toate autorităţile competente, iar părinţii clientului meu, profesori universitari tunisieni, cu cetăţenie franceză, vor sesiza cele două ambasade în România, cerându-le sprijin în monitorizarea situaţiei fiului lor“, ne-a precizat şi avocata tânărului, Gianina Poroşnicu

De ce a fost arestat

Jallouli Abderrahman este judecat după ce, alături de alte persoane, în 2015, ar fi constituit un grup infracţional ce a avut ca scop introducerea în România a unor cantităţi de cocaină, ecstasy şi canabis. Stupefiantele ajungeau la Iaşi din Olanda.

„Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate 700 grame de canabis, 1.638 de comprimate ecstasy, 20 grame de cocaină, 10 timbre de LSD, 1.340 de euro, 5.822 de lei, 4 laptopuri, 1 sistem informatic, 2 HDD, 7 telefoane mobile, 7 cartele SIM, 4 carduri de memorie, 8 cântare electronice, o instalaţie pentru cultivare şi întreţinere indoor de plante de canabis, dispozitive de iluminat, ventilat, preparat şi ambalat, 2 kit-uri pentru identificarea cocainei“, au precizat procurorii DIICOT.

Comentarii