Exodul elevilor ieşeni spre vestul Europei continuă an de an, dar fenomenul s-a redus

miercuri, 06 ianuarie 2016, 02:57
3 MIN
 Exodul elevilor ieşeni spre vestul Europei continuă an de an, dar fenomenul s-a redus

80 de elevi ieşeni s-au transferat în străinătate, după părinţi, numai în acest an şcolar. Numărul acestora este comparabil cu perioada similară a anului anterior. În acelaşi timp, la Iaşi învaţă peste 550 de elevi transferaţi din alte ţări europene.

Deşi fenomenul de acum 5-6 ani s-a redus vizibil, acela prin care sute de elevi erau transferaţi de părinţi de la şcolile ieşene la şcolile din ţările unde aceştia munceau, tot mai există în jur de 100 de cereri pe an. Doar în primul semestru al acestui an şcolar 2015-2016, s-au înregistrat la Iaşi 80 de cereri de transfer, cele mai multe pentru şcoli din Italia, Marea Britanie, Italia şi Germania.

„În perioada 14 septembrie – 16 decembrie 2015, Inspectoratul Şcolar Judeţean a vizat 233 de acte studii/documente şcolare. Este vorba de 80 de elevi din învăţă­mântul preuniversitar care şi-au vizat foile matricole pentru transfer la o unitate şcolară din străinătate (clasele I-VIII sau IX-XI), iar restul de 153 acte studii/documente şcolare au fost planuri de învăţământ, diplome de bacalaureat, adeverinţe stagii practică, diplome şcoală profesională, atestate profesionale, duplicate ale altor acte de studii, certificate de competenţe profesionale ale foştilor absolvenţi etc.“, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.

Numărul este similar cu cel din primul semestru al anului trecut, când s-au înregistrat tot în jur de 80 de cereri de transfer. Dintre elevii care se transferă la şcolile din străinătate, un număr de 21 de elevi vor începe al doilea semestru în Marea Britanie, 6 în Spania, 29 în Italia, 10 în Ger­mania, 2 în Republica Moldova, 3 în Belgia, 4 în SUA, 2 în Grecia şi câte 1 în Austria. 

„Nu putem spune că sunt modi­ficări semnificative, mai sunt fluctuaţii. Părinţii care sunt la muncă în străinătate iau copiii de la o anumită vârstă, în clasele priamare lasă copiii cu bunicii, apoi, în clasele de gimnaziu, cer transferul deoarece cred că cei mici sunt pregătiţi pentru a se adapta la un alt mediu. După 2010-2011 s-a înregistrat o scădere a flu­xului de deplasări, ţinând cont şi de criza economică. Putem trage o concluzie despre forţa locurilor de muncă şi din transferurile copiilor. Se vede că facem parte din Europa, există părinţi plecaţi cu contracte foarte bune, ori care studiază acolo, sunt mai multe motivări. Aceste plecări sunt de multe ori şi cu dus-întors, iar fenomenul de întoarcere înseamnă o readaptare pentru copii. Mai sunt cazuri în care copilul are accent italian ori spaniol deoarece a studiat mai mult timp acolo“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ.

În prezent, la şcolile din judeţul Iaşi mai există 551 de elevi de alte cetăţenii. Dintre aceştia, 540 de elevi sunt bursieri ai statului român din Republica Moldo­va, şi care urmează cursurile în judeţul Iaşi (clasele IX-XII). Din restul de 11, şapte elevi sunt din Republica Moldova nebursieri, trei elevi sunt din Canada (dar care nu şi-au depus încă actele pentru recunoaştere), şi un elev este din Irlanda. De menţionat că mama acestuia din urmă este cetăţean român, caz în care implicit şi copilul este cetăţean român.

Comentarii