Expert în jihadism: Terorismul islamist este abia la început

miercuri, 18 februarie 2015, 02:49
2 MIN
 Expert în jihadism: Terorismul islamist este abia la început

Cel mai mare pericol ar fi o apropiere între grupările Al-Qaida şi Statul Islamic, susţine un procuror spaniol, specializat în terorismul islamic.

"Terorismul islamist este abia la început", este de părere procurorul spaniol Javier Zaragoza, specializat în probleme de jihadism, care îşi exprimă temerea în special în legătură cu o convergenţă între Al-Qaida şi Statul Islamic. "Este un fenomen în plină ascensiune şi va fi nevoie, fără îndoială, de ani de zile pentru a inversa această tendinţă", a declarat, într-un interviu acordat agenţiei France Presse, Javier Zaragoza, care a fost însărcinat cu urmărirea în justiţie a autorilor atentatelor din 11 martie 2004 de la Madrid, cele mai sângeroase din Europa, soldate cu 191 de morţi.
Această progresie decurge în special din expansiunea grupării Statul Islamic (SI), precizează Javier Zaragoza, şeful Parchetului Audienţei Naţionale, instanţă însărcinată în special cu cazuri de terorism. Pentru moment, Statul Islamic şi Al-Qaida, apărută la sfârşitul anilor ’90, "merg pe căi diferite, dar ele pot fi şi complementare. Mă tem mult că, mai devreme sau mai târziu, s-ar putea ca Statul Islamic şi Al-Qaida să se asocieze", este de părere magistratul spaniol, care supervizează cazurile referitoare la teroriştii islamişti din Spania, unde circa şaizeci de presupuşi jihadişti sunt încarceraţi. "Strategia Al-Qaida se baza pe exportul de jihadism în străinătate pentru comiterea de atentate (în ţările occidentale, precum atacurile de la 11 septembrie 2001 din SUA şi cele de la 11 martie 2004 din Spania), cu celule, cu «lupi singuratici». A apărut o nouă strategie, mai periculoasă pe termen mediu şi lung, cea a Statului Islamic", a explicat magistratul spaniol.

SI nu trebuie lăsat să pună mână pe un stat

Statul Islamic, întemeiat de o fostă facţiune a Al-Qaida în Irak, şi-a croit o bază teritorială în Irak şi Siria şi dispune de un număr între 40.000 şi 50.000 de combatanţi, precum şi de o structură de putere proprie, subliniază magistratul. Finanţările au evoluat mult de la începuturile Al-Qaida. Or, "aceste resurse proprii, economice şi energetice" ar putea să crească şi mai mult, dacă cuceririle teritoriale merg mult mai departe de regiunile din Irak şi Siria, în special "în Libia, ţară producătoare de petrol". "Dacă într-o zi acest stat va cădea în mâinile unei organizaţii teroriste, atunci ea va putea să se finanţeze fără probleme", consideră magistratul. "Trebuie să se evite ca SI să avanseze şi să înfiinţeze state teroriste cu toate mijloacele fostelor structuri statale, ceea ce ar confirma şi mai mult teoria mea" privind apariţia unei probleme pe termen lung, insistă Javier Zaragoza.

 

Comentarii