FIERBE UMF: Tergiversare fără precedent a numirii noului rector, Viorel Scripcariu

sâmbătă, 20 februarie 2016, 03:00
3 MIN
 FIERBE UMF: Tergiversare fără precedent a numirii noului rector, Viorel Scripcariu

Numirea oficială este făcută, potrivit legii, de Ministerul Educaţiei, termenul fiind de 30 de zile de la alegeri. Acest termen expiră luni, nimeni neavând o explicaţie pentru această tergiversare fără precedent în situaţia dată. În universitate există din acest motiv o stare de nelinişte. „Nu ştiu nimic legat de conţinutul contestaţiilor, doar că încă nu a venit confirmarea. Am auzit şi eu că ele ar exista la Bucureşti, la nivelul ministerului, însă nu ştiu mai multe“, spune rectorul ales.

Rectorul Universităţii de Medi­cină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi încă nu a fost numit de mi­nister, deşi luni se împlinesc cele 30 de zile legale de când acesta a fost ales, pe 22 ianuarie, de către comunitatea academică a instituţiei de învăţământ superior. Surse oficiale au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că există „o nelinişte generală“ la nivelul conducerii instituţiei de în­vă­ţământ superior cu privire la în­târzierea atât de mare a răspunului de la minister, care ar trebui să fie, practic, doar o formalitate, din mo­ment ce rezultatele alegerilor au fost validate de către Senat.

Presiuni mari la Bucureşti

Există şi voci care invocă faptul că s-ar aştepta, de fapt, nu 30 de zile de la votul efectiv, ci de la tri­mi­terea dosarului în care s-au prezentat rezultatele votului către Bucu­reşti, de la validarea lor în Senat. Însă articolul 211 din Legea Edu­caţiei specifică faptul că este vorba de 30 de zile de la data în care rectorul a fost ales.

„Rectorul, desemnat conform art. 209, este confirmat prin ordin al ministrului edu­caţiei în termen de 30 de zile de la data selecţiei. După emiterea ordinului de confirmare, rectorul poate semna acte oficiale, înscri­suri, acte financiare/contabile, diplome şi certifi­cate“, se precizează în articolul 211.

Ace­leaşi surse au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că se exercită presiuni şi contestaţii oficiale la nive­lul Minis­terului Educaţiei Naţio­nale şi Cer­cetării Ştiinţifice pentru invalidarea alegerilor, argumentul invocat fiind acela că ele nu s-au făcut prin alegerea unui sigur candidat, ci prin ierarhizare. Însă refacerea alegerilor pentru funcţia de rector ar împinge UMF într-un blocaj ad­ministrativ complet, fiindcă până la finalul lunii se încheie mandatul actualului Se­nat şi al celui de rector (câştigat iniţial de către prof.dr. Vasile Astărăstoae), iar Senatul a fost ales pe acelaşi sistem care a desemnat rectorul.

Prin urmare, dacă alegerile ar trebui reluate, deşi, conform legii, ministerul nu poate invoca acest lucru, mai ales că a avut şi trei reprezentanţi la Iaşi pe 22 ianuarie, ar trebui refăcute şi cele pentru Senat, dar şi pentru Consiliul Facultăţii, dar şi cele la nivel de departament sau pentru reprezentanţii studenţilor în structurile respective. Mai mult, s-ar putea invoca chiar legitimitatea ultimelor două mandate ale profesorului Astărăstoae, care a fost ales pe ace­laşi sistemul de vot de am­bele dăţi.

Ce spune rectorul ales

„Nu ştiu nimic legat de conţi­nutul contestaţiilor, doar că încă nu a venit confirmarea. Am auzit şi eu că ele ar exista la Bucureşti, la nivelul ministerului, însă nu ştiu mai multe. Aştept să vină această numire, sau un răspuns în care să ni se explice mai multe“, ne-a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Conform ultimelor date oferite de către MENCS pentru „Ziarul de Iaşi“, până la terminarea programului de lucru din ziua de ieri, ordinul de numire nu a fost semnat încă de ministru. Ziua de luni devine, astfel, una decisivă.

Comentarii