De Business

Punem punctul pe știi

Firme din Iaşi, prinse cu produse lactate neconforme

miercuri, 17 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Firme din Iaşi, prinse cu produse lactate neconforme

Luna trecută, zeci de agenţi ieşeni care comercializează iaurturi, brânzeturi şi produse din lapte au trecut prin „furcile caudine” ale comisarilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). 

Firma SC Prodman SRL Paşcani a folosit găsită cu nereguli la capitolul denumiri eronate. Aici, comisarii au identificat „Brânza Feta Delaco” pe eticheta unui produs pe care scria „Specialitate daneză albă Delaco”. Firma SC Corsini Ristorante SRL Iaşi a fost depistată cu produse cu elemente de identificare netraduse în limba română la produsele Brânză cu trufe „Cociotta al Tartufo” şi Branză cu fistic „Bebi pistacchine”, de provenienţă Italia. Alte firme din Iaşi şi Paşcani au fost descoperite cu produse pe care nu era specificate substanţele cu efecte alergene. Neregulile au fost găsite la brânza telemea comercializată de SC Neky-Tex SRL Heleşteni, la iaurtul grecesc „Vio” comercializat de SC Alimenco SA Paşcani, la caşcavalul „Dalia” sau rulada cu şuncă, telemea etc. comercializate de SC Raimar Com SRL Iaşi.

Printre firmele depistate cu nereguli la brânza de burduf şi brânza topită cu smântană comercializate a fost şi Întreprinderea individuală Turcanu Bernard-Stefan. Alte firme găsite cu nereguli la acest capitol sunt: SC Marcris SRL, SC Aseremo SRL Paşcani, SC Nicodan 2000 SRL Paşcani, SC Ilsaco SRL Iaşi şi SC Trans Gigel SRL Iaşi. Potrivit raportului întocmit de comisarii ANPC, nu aveau preţuri afişate corespunzător următoarele firme: SC Anca Store SRL Iaşi, SC Tarka Ida SRL Grajduri, SC Alimenco SA Paşcani, SC Avantaje K &P SRL Iaşi, SC Macris SRL Com Ţuţora, SC Prodman SRL Paşcani şi SC Aseremo SRL Paşcani.

La nivel naţional au fost controlaţi 853 operatori economici care activează în acest sector de activitate, constatându-se abateri la 515 dintre aceştia (60%). „A fost verificată o cantitate de 94 tone lapte de consum şi produse lactate, din care circa 9 tone produse (9,6%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Au fost prelevate 104 eşantioane de lapte şi produse lactate, care în urma analizelor de laborator efectuate de CNIEP Larex, ICA şi DSVSA a rezultat că 3,8% nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuşi sau declaraţi de producători”, au precizat reprezentanţii ANPC. (Paula TROFIN, Diego CIOBOTARU) 

Comentarii