FOTO: Surprize pentru copiii din gara CUG. Au fost la coafor şi la stomatolog

marți, 08 septembrie 2015, 11:27
3 MIN

Ei au fost ajutaţi şi îndrumaţi de un grup de voluntari ai Liceului „Miron Costin“, dar şi de femeile din PMP Iaşi.

Pentru cei 10 şcolari din fosta haltă dezafectată CUG, locul unde trăiesc de ani de zile şapte familii, din care şase cu copii, şcoala vine cu o serie de surprize. În cursul zilei de ieri, aceştia au fost la Liceul Miron Costin, unde au trecut prin cabinetul medicului, unde au învăţat despre igienă, dar şi prin cabinetul stomatologic, unde li s-au făcut fişe şi unde au fost consultaţi şi îndrumaţi. Tot la Liceul Miron Costin, copiii au participat la un atelier de lucru manual, unde au creat din hârtie adevărate opere de artă, apoi s-au jucat în sala de sport şi pe terenul şcolii. Au jucat tenis, fotbal şi au petrecut timpul cu voluntarii liceului. Ei au mai primit la final şi câte un ghiozdan cu rechizite.

„Banii pentru rechizite au fost strânşi joi, în parcul Alexandru cel Bun. S-au strâns destui, voluntarii noştri au stat toată ziua. Această acţiune a făcut parte din proiectul intitulat sugestiv „Împreună împotriva sărăciei – o altă şansă copilăriei“ cu care şcoala se înscrie la ediţia a VIII-a a Concursului naţional pentru liceeni EUROSCOLA“, a declarat Geanina Honceriu, profesor de limba română la „Miron Costin“.

Tot în acest proiect, care a luat naştere în urma unui reportaj apărut în cotidianul nostru pe 6 iunie, copii din gara CUG au ieşit cu liceenii voluntari la pizza, la muzee şi la Biblioteca Judeţeană,unde au făcut tot felul de activităţi. Un demers aparte l-a avut un alt proiect, care a împlicat nu doar copii din această comunitate ce locuieşte pe peronul fostei gări. Este vorba de un proiect prin care copiii au fost pregătiţi pentru şcoală la un coafor din oraş.

„În urma articolului apărut în «Ziarul de Iaşi», doamnele din Organizaţia Judeţeană de femei a Partidului Mişcarea Populară, Filiala Iaşi, au avut iniţiativa de a demara un proiect care se adresează copiilor care locuiesc în fosta haltă CUG. Joi, cei 18 copii au luat prânzul la restaurantul Mamma Mia, apoi au fost la Salonul Fin Beauty Style din Piaţa Unirii, unde au fost pregătiţi pentru începerea grădiniţei şi a şcolii. Multumesc sponsorilor şi Firmei de transport persoane SC FAUR SRL, care a asigurat transportul copiilor şi, nu în ultimul rând, colegelor mele. Surprizele vor continua în următoarele două săptămâni“, a declarat Oana Roxana Rotarusi, psiholog şi preşedintele Organizaţiei Judeţene de femei PMP Iaşi.

Împreună cu colega sa, Laura Hulubei, vicepreşedintele organizaţiei, aceasta doreşte să ducă săptămâna aceasta copiii la film şi la unul din fast-food-urile dintr-un mall ieşean. Mai mult, doamna psiholog este cea care acum o lună le-a luat măsuri familiilor din gara CUG pentru dulapuri şi diferite componente de mobilă. Până la sfârşitul lunii, acestea vor fi duse familiilor nevoiaşe. Acestea trăiesc fără curent electric, în camere improvizate din pereţii peronului, pe marginea căii ferate. Zilnic pe aici trec trenuri care le mişcă paturile în care aceştia dorm, iar mamele rămase acasă cu copiii trebuie să aibă grijă continuu de cei mici, deoarece locul în care locuiesc este foarte periculos.

În urma campaniei noastre, ieşenii s-au arătat foarte deschişi la fapte caritabile. Aceştia au donat alimente, haine, jucării şi lucruri care le sunt necesare familiilor prin casă. Cei care doresc să ajute copiii pentru şcoală o pot face direct, într-o plimbare în afara oraşului. Ei sunt mereu nerăbdători şi bucuroşi de musafiri.
 

Comentarii