Euroinvent 2017: 500 de inventatori din 30 de ţări şi-au expus rezultatele muncii, ieri, la Palatul Culturii din Iaşi

(FOTO) Un inventator de 8 ani printre venerabilii universitari cu ani grei de cercetare în spate

vineri, 26 mai 2017, 01:50
2 MIN

Palatul Culturii a fost ieri gazdă pentru aproximativ 500 de inventatori şi cercetători din 30 de ţări din toată lumea, aceştia luând parte la o serie de activităţi prin care şi-au expus descoperirile realizate după ani lungi de cercetări. Printre profesori universitari şi cercetători cu experienţă şi-au găsit loc şi inventatori tineri, cel mai puţin experimentat având vârsta de 8 ani.

„EUROINVENT 2017“ a început oficial la ora 11, în Sala „Henri Coandă“ a Palatului Culturii. În cadrul deschiderii au luat cuvântul organizatorii şi câţiva dintre partenerii evenimentului, dar şi reprezentanţi ai comunităţii locale, care au subliniat importanţa unui asemenea eveniment şi oportunităţile pe care le oferă. Astfel, în cadrul „EUROINVENT“ cercetătorii de toate vârstele au ocazia de a vedea care sunt descoperirile cercetătorilor din alte ţări, pot începe colaborări sau au ocazia de a obţine noi perspective cu privire la propriile proiecte. „EUROINVENT reprezintă un exemplu de bună practică prin diseminarea şi promovarea rezutlatelor ştiinţifice, prin încheierea de parteneriate de cercetare, prin crearea unor noi direcţii de cercetare, faciltiarea transferului tehnologic de la autori la mediul de afaceri, implementarea invenţiilor, precum şi recunoaşterea ştiinţifică a contribuţiilor autorilor“, specifică subprefectul Bogdan Abalaşi, prezent la festivitatea de deschidere. În cadrul ceremoniei, organizatorii au oferit şi o serie de diplome şefilor de delegaţie străini, pregătind totodată prelegerile care au început de la ora 12 în aceeaşi sală. Astfel, în cadrul Conferinţei internaţionale în domeniul cercetării ştiinţifice şi tehnice au fost prezentate aproximativ 50 de lucrări, participanţii provenind din 15 ţări.

În timpul evenimentelor din Sala „Henri Coandă“, cei care au vizitat Palatul Culturii au avut posibilitatea să treacă pe la standurile cu invenţii din întreaga lume. Atracţia principală au fost machete şi maşinăriile, care au oprit din drum elevii aflaţi în vizită la Palatul Culturii.

Evenimentele din cadrul EUROINVENT 2017 continuă şi astăzi, de la ora 11, inventatorii urmând să facă o serie de demonstraţii cu privire la creţiile lor, iar de la ora 16.30 ieşenii pot participa la Salonul de Carte Tehnico-Ştiinţifică. Mâine este ultima zi de desfăşurare a evenimentelor, de la ora 14 având loc şi decernarea marelui premiu al EUROINVENT, în valoare de 100.000 de lei, oferit pentru cea mai bună invenţie. Salonul de invenţii EUROINVENT 2017 este organizat de Forumul Inventatorilor Români, Centrul de Informare Europe Direct Iaşi, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, Universitatea „Al.I. Cuza“ şi Universiti Malaysia Perlis.
 
  

Comentarii