FOTO: UPA se mută în casă nouă, pe malul Bahluiului, între facultăţile Politehnicii

vineri, 04 septembrie 2015, 01:59
3 MIN

Noul sediu are 2.000 de metri pătraţi, dintre care aproximativ 1.500 destinaţi pentru activităţi didactice.

Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi s-a mutat într-un sediu nou, aflat pe strada Dumitru Mangeron nr. 49, pe splai Bahlui, între facultăţile Uni­versităţii Tehnice „Gheorghe Asa­chi“ din Iaşi. Aceasta a realizat un parte­ne­riat cu SC ICPE TRAFIL SA – Ins­titutul de Cercetări şi Proiecţii Elec­trotehnice, care avea sediu în clădi­rea respectivă, UPA ocupând întreg spaţiul pentru a-şi desfăşura activitatea didactică. Practic, reprezentan­ţii universităţii susţin că în clădirea de pe malul Bahluiului îşi va putea des­făşura integral activitatea, iar se­diul de la Fundaţie va rămâne în conti­nuare în proprietatea lor, dar fără să se ţină cursuri acolo.

Noul sediu are 2.000 de metri pătraţi, dintre care aproximativ 1.500 destinaţi pentru ac­tivităţi didactice, existând cinci amfi­teatre cu 100 de locuri, trei săli de curs şi de seminar şi patru săli de seminar în care se vor desfăşura şi cursurile de la master.

„Este un acord de cola­bo­rare pe domenii care sunt de in­teres comun. Vom merge pe cerce­ta­re şi pe proiecte antreprenoriale, de asistenţă socială-comunitară, pen­tru a accesa îmrepună fonduri eu­ropene pentru a continua proiec­te­le comunităţii. Am venit fiecare cu activele noastre pe care le-am pus la comun, iar acum ne putem des­fă­şura activitatea având siguranţa unui spaţiu care corespunde perfect nevoilor noastre. Zona este splen­didă, suntem aproape de unul dintre cele mai mari campusuri univer­sitare din ţară şi la câteva minute de obiective importante ale Iaşului“, a declarat prof.dr. Doru Tompea, rectorul instituţiei de învăţământ superior.

Noul sediu este dotat şi utilat cu proprietăţile UPA din Iaşi din fostul amplasament, clădirea de 13 etaje achiziţionată de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi după o licitaţie organi­zată de Fisc şi contestată în instanţă de către UPA.

Conform reprezentan­ţilor instituţiei de învăţământ superior, în noua clădire vor studia aproximativ 1.500 de studenţi, iar prin dis­tri­bui­rea programului inclusiv în zilele de weekend pentru masteranzi se vor putea desfăşura toate orele. UPA are spaţii la nivelul parterului clădirii, unde este Aula Magna, la primul şi al trei­lea etaj sunt spaţiile didactice, iar la etajul al doilea este instalat aparatul administrativ – secretariatele, decana­tele şi rectoratul. Va fi amenajată in­clusiv o bibliotecă cu o sală de lectură în care vor putea încăpea o sută de studenţi.

Chiar dacă magistraţii vor decide în favoarea lor în procesul de la Judecătoria Bârlad, reprezentanţii UPA susţin că-şi propun să vândă fos­ta clădire, fără a se muta din nou în ea, pentru a putea acoperi integral dato­riile faţă de stat.

Comentarii