De Business

Punem punctul pe știi

Garsonierele din Iaşi, cele mai rentabile din ţară la închiriere

miercuri, 03 decembrie 2014, 02:50
3 MIN
 Garsonierele din Iaşi, cele mai rentabile din ţară la închiriere

Un studiu realizat de către imobiliare.ro, arată că achiziţia unei garsoniere în Iaşi se poate amortiza în 11 ani şi trei luni, fiind astfel în fruntea topului naţional.

Ieşenii care şi-au scumpărat apartamente cu scopul de a le închiria ulterior par să fi dat o adevărată lovitură. Potrivit unei analize realizată recent de cel mai important portal din domeniul imobiliarelor, imobiliare.ro, arată că piaţa locală de profil oferă cel mai bun randament dat de achiziţia unui apartament în scopul închirierii comparativ cu capitala sau alte şase oraşe mari ale ţării. “Studiul raportează preţurile medii solicitate pentru unităţile locative cu una, două şi trei camere scoase la vânzare în Capitală şi alte şapte mari oraşe ale ţării la nivelul mediu al chiriilor practicate pe fiecare segment în parte. Garsonierele sunt, de regulă, cele mai rentabile achiziţii, iar în fruntea celor mai atractive randamente oferite se situează nu capitala, ci un alt mare centru universitar, Iaşi”, au notat în analiză reprezentanţii imobiliare.ro.

Astfel, în Iaşi, achiziţia unei garsoniere cu un preţ mediu de 24.300 de euro ar aduce, în condiţiile unei chirii de 180 de euro pe lună, un randament de 8,8% – cel mai mare la nivelul oraşelor analizate. În aceste condiţii, investiţia iniţială ar fi recuperată în 11 ani şi trei luni. Luând în calcul preţurile medii de achiziţie şi pe cele de închiriere din celelalte oraşe analizate, rezultă că în Constanţa investiţia s-ar recupera în 14 ani şi şase luni, în Cluj în 15 ani şi trei luni, în Braşov în 15 ani şi şapte luni, iar în Timişoara în 15 ani şi zece luni. Mai apropiate de Iaşi se află oraşele Sibiu, unde investiţia s-ar recupera în 12 ani, iar în Ploieşti în 12 ani şi trei luni. În ceea ce priveşte celelalte tipuri de unităţi locative analizate, apartamentele cu două şi trei camere, Iaşul nu mai ţine capul de afiş faţă de celelalte oraşe.

Spre exemplu, la un preţ mediu de 39.000 de euro şi o chirie de 250 de euro pe lună, un apartament cu două camere va genera un yield de circa 7,7% pe an, la o perioadă de amortizare de 13 ani. În cazul celorlalte şase oraşe, perioada de amortizare a investiţiei se situează între 14 ani şi şapte luni (Ploieşti) şi 17 ani şi şase luni (Constanţa). Potrivit imobiliare.ro, achiziţia unei locuinţe cu trei camere în capitala Moldovei este rentabilă comparativ cu celelalte mari oraşe alte ţării, dar nu şi cu capitala României, unde există zone în care o investiţie în acest sens ar fi recuperată şi în mai puţin de 15 ani.

În Iaşi, în condiţiile unui preţ mediu de 54.000 de euro şi o chirie de 300 de euro pe lună, investitorilor le este promis un randament de 6,6%, investiţia putând fi recuperată în 15 ani. În celelalte oraşe, perioadele de amortizare a investiţiei se situează între 15 ani şi zece luni (Braşov) şi 18 ani şi 18 ani şi cinci luni (Constanţa). În capitala României, se poate recupera investiţia într-un apartament cu trei camere în sectorul 1 (Bucureştii Noi, Griviţei, Gara de Nord) din închirierea ulterioară a acestuia în 12 ani şi şase luni. Preţul mediu de achiziţie a unui astfel de apartament este de 57.000, iar preţul mediu de închiriere ajunge la 380 euro, de aici rezultând un randament de circa 8%.

 
 

 

 

Comentarii