Iaşul, ajutat de oameni din afară să candideze pentru titlul de capitală culturală

sâmbătă, 13 iunie 2015, 01:59
3 MIN
 Iaşul, ajutat de oameni din afară să candideze pentru titlul de capitală culturală

CL urmează să-l valideze prin vot pe Florin Cîntic ca director artistic al FICCE. „Voi propune o echipă de cinci oameni, toţi experţi de rang european. Toţi sunt români, dar sunt din afara Iaşului“, spune el.

Proiectul Primăriei de a obţine titlul de capitală europeană a culturii intră într-o nouă etapă. Cu doar câteva luni înainte de termenul limită pentru depunerea candidaturilor, Consiliul Local va adopta strategia-cadru, conceptul şi echipa care va scrie dosarul ce va fi depus la Ministerul Culturii. Deocamdată, ieri, CL a aprobat completarea Consiliului Director al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană 2021 cu prof.univ.dr. Daniel Şandru şi liberalul Marius Dangă.

În următoarea şedinţă, cel mai probabil peste două săptămâni, CL ar urma să-l valideze prin vot şi pe Florin Cîntic, care va ocupa funcţia de director artistic. „Voi propune o echipă de cinci oameni, toţi experţi de rang european, unul dintre aceştia fiind stabilit la Bruxelles. Toţi sunt români, dar sunt din afara Iaşului, fără legături politice. Împreună cu aceştia voi scrie dosarul de candidatură, fiecare dintre ei având o experienţă bogată în domeniu“, a declarat Cîntic. El a adăugat că a făcut această propunere încă de săptămâna trecută. Întrebat ieri despre acest aspect, primarul interimar Mihai Chirica a confirmat că sprijină acest demers. Potrivit lui Cîntic, o primă discuţie va avea loc la nivelul conducerii FICCE şi, ulterior, se va prezenta în faţa plenului CL.

În ceea ce priveşte votul privind completarea board-ului FICCE, Chirica a susţinut că este „o primă mare victorie a proiectului Iaşului de a deveni capitală europeană a culturii“. „Propunerea colegilor liberali (Daniel Şandru, n.r.) a fost cât se poate de onorabilă pentru un astfel de board de conducere, la fel ca propunerea făcută de noi ca din acest board să facă parte şi domnul Marius Dangă ca lider al consilierilor PNL. Prin urmare, abia acum avem consensul politic 100%, iar proiectul poate merge mai departe şi credem noi că este prima mare victorie pe care trebuie să ne-o asumăm cu toţii şi cei care facem în momentul de faţă administrarea acestui municipiu şi ceilalţi colegi din consiliu local“, a menţionat primarul interimar.

La rândul său, liderul consilierilor PNL a salutat faptul că PSD a renunţat la „atitudinea războinică“. „Salut faptul că PSD şi-a schimbat optica şi a lăsat atitudinea războinică în faţa societăţii civile activ cultural. Îi felicit că au acceptat nominalizarea domnului Şandru în board-ul fundaţiei, am înţeles că PSD îşi doreşte să aibă şi PNL ca reprezentare politică în asumarea activităţii fundaţiei, noi nu am spus niciodată că nu vom sprijini acest proiect, din contră, suntem singurul partid care a susţinut cu semnătură această candidatură şi nu aveam de ce să refuz dacă PSD vrea să fac şi eu parte din board-ul fundaţiei“, a comentat Dangă. El a adăugat că va fi la fel de „intransigent“ din „interiorul“ fundaţiei aşa cum a fost „din exterior“. „Primele obiective vor fi publicarea de îndată a rapoartelor de activitate pe 2013 şi 2014, precum şi a rapoartelor financiare aferente acestor ani. Transparenţa maximă este ultima şansă ca urbea să-şi recapete încrederea în fundaţie“, a completat Dangă.

Florin Cîntic a subliniat că, după votul de ieri din CL, este necesar încheierea unui acord între toate forţele politice, acesta fiind şi unul dintre criteriile pentru selectarea viitoarei capitale europene a culturii.
 

Comentarii