De Business

Punem punctul pe știi

Iaşul are doar o singură firmă campion în afaceri

Este vorba despre societatea Rom Trading Company, un important producător de carne de pasăre. La întocmirea clasamentului s-a luat în calcul dimanica cifrei de afaceri, a profitului brut şi a numărulu

vineri, 25 octombrie 2013, 01:50
4 MIN
 Iaşul are doar o singură firmă campion în afaceri

 Iaşul a fost, ieri, gazda celei de-a şasea ediţii a evenimentului “Campioni în business”, organizat de Ziarul Financiar alături de Enterprise Investors, BCR, PwC şi Triple Helix. Evenimentul îşi propune să premieze anual cele mai bune companii ale anului din fiecare regiune a ţării, funcţie de cum au evoluat din anul precedent cifra de afaceri, profitul sau numărul de angajaţi.

 

 

Au fost prezenţi reprezentanţi ai organizatorilor, dar şi trei antreprenori de marcă din zona Moldovei, respectiv Doina Cepalis – director Te-Rox Prod Paşcani, Grigore Filip- director Aerostar Bacău şi Grigore Horoi – director Agricola Internaţional Bacău. În acest an, doar o firmă din Iaşi a reuşit să obţină unul din premiile speciale, acordat de organiaztori pentru valoarea adăugată în domeniul agriculturii. Firma câştigătoare este Rom Trading Company, care şi-a crescut anul trecut afacerile cu 26% şi profitul cu 18%. Chiar şi aşa, organizatorul principal al evenimentului a lăudat activitatea economică din Iaşi, arătând că sunt semne pentru ca anul viitor cifrele operatorilor economici ieşeni să fie mult mai bune. “Aveţi un oraş cosmopolit, în care se dezvoltă foarte rapid agribusiness-ul sau zona IT. Să nu uităm şi faptul că Iaşul este un centru universitar foarte important. Investitori sunt, am văzut că Endava şi-a crescut numărul de salariaţi, Centric IT şi-a mărit capacitatea, Medlife va deschide anul viitor clinică mare, iar Xerox va deschide un centru de servicii. Păcat că industria este în scădere, cu 11% în primele şase luni, dar serviciile merg bine”, a comentat Sorin Pâslaru, redactorul şef al Ziarului Financiar.
 
 
Cine sunt câştigătorii
 
 
Cele mai puternice firme din zona Moldovei au fost din judeţele Bacău şi Vaslui, domeniile de referinţă fiind agribusiness sau materiale de construcţii. Organizatorii au oferit câte trei premii, în funcţie de diferite categorii. La nivel naţional, a fost analizată performanţa financiară a celor mai mari 3.000 de companii, din care mai mult de jumătate sunt deţinute de antreprenori români. În primă fază au fost analizate firmele care au derulat anul trecut afaceri între 3 şi 15 milioane de euro. Câştigătoare a fost firma SC Killer SRL Suceava, cu obiect de activitate procesare carne, o cifră de afaceri de 51,1 mil. lei (^32%) şi profit de 3,6 mil. lei (^60%). Pe locul secund s-a clasat firma producătoare de tâmplărie PVC şi accesorii Electric Plus din Bacău, cu o cifră de afaceri de 43 mil lei (^56%) şi un profit de 1,2 mil lei (^238%). Ultimul premiu la această categorie a fost obţinut de firma vasluiană Vanbet, un important jucător de pe piaţa producţiei de ouă de consum. Anul trecut firma a avut afaceri de 47 mil lei (^49%) şi un profit de 0,8 mil lei (^37%). Patronul companiei a stârnit amuzamentul antreprenorilor prezenţi la eveniment, menţionând că firma sa produce „cele mai bune ouă, cele mângâiate. Se produc 350.000 de ouă pe zi pe care le distribuim aproape în toată ţara”.
 
 
„Agricultura este una din principalele direcţii de dezvoltare”
 
 
La categoria cifră de afaceri peste 15 milioane euro, cele mai bune rezutlate financiare anul trecut au fost obţinute de firma distribuitoare de materiale de construcţii Dedeman din Bacău. Compania a derulat afaceri de 2,4 miliarde lei (^20%) şi a obţinut un profit de 298,6 milioane lei (^26%). Celelalte două premii au fost obţinute de Aerostar Bacău, firmă cu activitate în industria pentru aviaţia şi apărare, cu o cifră de afaceri de 196,9 mil lei (^24%) şi un profit de 18,6 mil lei (^9%) şi Mairon Galaţi cu afaceri de 1,13 miliarde lei (^29%) şi profit de 28,2 milioane lei (-19%). În afara acestor premii, organizatorii au oferit trei premii speciale, printre câştigători numărându-se şi o firmă ieşeană. Astfel, a fost premiată pentur o creştere profitabilă firma Safir, ce procesează şi distribuie carne de pui, cu afaceri de 110,1 mil lei (^20%) şi un profit de 5,2 mil lei (^52%). Pentru că a reuşit să preia cu succes compania Pambac SA, firma Popasul Trebeş a primit un premiu special, ea înregistrând şi afaceri de 344,7 mil lei (^47%) şi un profit de 35,6 mil lei (^126%). Ultimul premiu special i-a revenit firmei ieşene Rom Trading Company, un important producător de carne de pasăre refrigerată şi congelată din judeţ, cunoscut ca FermaDor. Anul trecut, firma a derulat afaceri de 95,7 mil lei, în creştere cu 26% faţă de anul trecut, în timp de profitul în cuantum de 2,8 mil lei a crescut cu 18%. „Consider că agricultura este una din principalele direcţii de dezvoltare a ţării. Producem mai ieftin decât în import, iar noi sperăm ca oamenii să cumpere la acelaşi preţ de la noi, decât produse din import. Există semne că în ultimul timp oamenii se uită tot mai mult la etichetă”, a precizat Cătălin Mihalache, asociat cu un pachet de 50% din acţiuni. Regiunea Moldovei s-a situat pe primul loc având cea mai mare rată a profitului brut obţinut, 5,41%, fiind urmată de Transilvania cu 4,73% şi Muntenia cu 4,52%. Totodată, Moldova a ocupat locul trei ca ritm de creştere anul trecut faţă de 2011 cu o rată de 5%, după Transilvania cu 11,3% şi Muntenia cu 8,8%. Potrivit organizatorilor, salariaţii moldoveni le-au adus patronilor cel mai mare profit brut, respectiv circa 23.500 lei per angajat.

 

 

Comentarii