Idei de la ieşeni pentru Piaţa Unirii: „Demolarea completă a Cinema Republica”

miercuri, 29 ianuarie 2014, 14:07
3 MIN

La secţiunea "comentarii" a acestui articol, în care ieşenii au fost invitaţi să propună idei pentru modernizarea Pieţei Unirii, au apărut mai multe variante pentru înfrumuseţarea zonei. "Eu propun demolarea completa a Cinema Republica. E o cladire simbol comunist, care sta sa cada de neintratinuta ce-i. Sta acolo ca nunca in perete, drept Cinema nu mai serveste nimanui. Mai bine ar fi gazon si flori in acel loc", a scris iluminatti. "Nu vad niciun plan pentru cladirile din zona. Raman asa cum sunt ele acum? Blocurile partial "reabilitate" cu scartaitoare, Palatul Braunstein pe punctul de a se prabusi, iar Hotel Unirea cu o cafenea la parter ce strica intreg ansamblul? De asemenea, sub Pta Unirii ar fi mers de minune o parcare subterana", a postat si jiji. 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Primăria relansează proiectul de moder­nizare a zonei Piaţa Unirii – bulevardul A­lexandru Lăpuşeanu. Consilierii locali vor vota în şedinţa extraordinară de mâine mo­dificarea sumelor din proiect. Astfel, Pri­mă­ria va plăti mai puţini bani pentru cofinanţare, respectiv 268.120 de lei faţă de 268.467 de lei. „În urma verificării documentaţiei de către experţii evaluatori din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în vederea sem­nării contractului de finanţare aferent pro­iectului, se modifică bugetul proiectului şi sursele de finanţare ale proiectului“, au explicat reprezentanţii Primăriei. Proiectul va suporta modficări şi la celelalte capitole. Municipalitatea va avea cheltuieli eligibile de 8,3 milioane de lei pentru construcţii şi instalaţii, o sumă mai mare cu 350.000 de lei şi cheltuieli neeligibile de 13.870 de lei, bani care nu erau prevăzuţi deloc în bugetul anterior. Proiectul de re­ge­nerare urbană a zonei are o valoare to­tală de 13,5 milioane de lei şi se află în eva­luare finală la Ministerul Dezvoltării.

Inves­tiţia europeană include modernizarea bu­levardului Alexandru Lăpuşneanu care va fi transformat în totalitate într-o zonă pie­tonală. Conform proiectului, asfaltul va fi înlocuit cu pavaj din plăci de granit, atât pe bulevard, cât şi pe străzile laterale. In­clusiv pasajul către strada Gavriil Muzi­ces­cu şi aleea de la Cinema „Republica“ vor fi reabilitate. Primaria va moderniza şi pasajul Mitocul Maicilor, respectiv strada dintre bulevardul Independenţei şi Hotel „Astoria“, precum şi parcul din spatele Cinema „Republica“.

Proiectul european in­clude şi zona Piaţa Unirii, prin această in­vestiţie urmând să fie reabilitată esplanada cuprinsă între treptele de la Hotel Unirea şi bulevardul Independenţei. În plus, pasajul pietonal Piaţa Unirii va fi complet moder­nizat. Conform proiectului tehnic, traversarea prin pasaj va fi mult mai uşoară pentru persoanele cu dizabilităţi. Vor fi aduse două lifturi închise care vor fi montate unul la jumătatea zidului de sprijin al ac­cesului din Piaţa Unirii şi unul la ju­mă­tatea zidului la accesul dinspre „Junimea“. La cea de-a treia ieşire din pasaj către Galeriile de Artă nu a putut fi prevăzut lift, dar s-a propus amplasarea unei platforme elevatoare de tip servoscară. În plus, toate magazinele existente care sunt construtie din tâmplărie de aluminiu vor fi dezafectate, iar tot sistemul de iluminat va fi re­făcut.

Comentarii