Ieşeni! Pisici turbate atacă oamenii din senin! Un bărbat a adus capul uneia la spital

vineri, 02 august 2013, 01:50
3 MIN
 Ieşeni! Pisici turbate atacă oamenii din senin! Un bărbat a adus capul uneia la spital

Ieşenii sunt în alertă după ce s-au depistat două focare de rabie pe raza municipiului.

Chiar ieri dimineaţă, un bărbat de 66 de ani s-a prezentat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sf. Spiridon“ cu o leziune la mână, după ce a fost atacat de o pisică. „Pacientul a ajuns la noi cu o plagă muşcată la degetul mare de la mână. I s-a administrat vaccin antitetanic şi a fost trimis la Spitalul de Boli Infecţioase pentru urmărire antirabică“, a precizat conf. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Până să fie investigat însă, bărbatul a băgat groaza în medici. Din senin, a scos dintr-o pungă capul pisicii care l-ar fi muşcat. Singura explicaţie pe care au găsit-o medicii pentru acest gest a fost că bărbatul a adus capul animalului pentru a fi supus necropsiei. Oricum, indiferent de justificările pacientului, preţ de câteva clipe inima specialiştilor a stat în loc. Nu s-a pus deocamdată un diagnostic exact, însă reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare au fost sesizaţi.

În afară de acest bărbat, alte două femei din municipiu au fost victimele unor animale maidaneze. O ieşeancă din zona Galata-Alexandru a fost muşcată de un câine şi o alta, din zona Tătăraşi, de o pisică. Femeile au fost surprinse de agresivitatea animalelor întrucât au avut mereu impresia că sunt blânde. Ieşencele obişnuiau să le dea de mâncare animalelor şi niciodată nu s-au gândit că ar putea fi atacate. Au ajuns amândouă la Spitalul de Boli Infecţioase, pentru profilaxie antirabică, iar acum sunt în afara oricărui pericol. Autorităţile competente au început investigaţiile în cartierele Galata-Alexandru şi Tătăraşi şi orice posibilă victimă va fi dirijată spre medicul infecţionist. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Iaşi au demarat probele de laborator pe câinele şi pisica incriminate, însă deocamdată nu se cunosc rezultatele.

Anul acesta, în judeţul Iaşi au fost confirmate 29 de focare de rabie, în timp ce anul trecut au existat 22, nici unul însă pe raza municipiului. În ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate, în 2013 au fost 1.009, iar în 2012 au fost 1.100. Suma alocată dozelor de vaccin a fost aproximativ aceeaşi în cei doi ani, cheltuindu-se în jur de 150.000 de lei. „Nu vorbim de un efort financiar deosebit, finanţarea pe care am primit-o în urma ultimului contract cu CJAS ne-a premis să asigurăm aprovizionarea în permanenţă cu vaccin antirabic“, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Conducerea a mai menţionat că au existat perioade în care, cu ajutorul DSP, s-a împrumutat vaccin de la judeţele limitrofe deoarece distribuitorul nu avea vaccin în ţară, însă problema s-a rezolvat repede.

Comentarii