Ieşenii care au refuzat cardul de sănătate merg la medic cu o adeverinţă

luni, 03 august 2015, 01:57
2 MIN
 Ieşenii care au refuzat cardul de sănătate merg la medic cu o adeverinţă

Introducerea obligatorie a cardului de sănătate, amânată de patru ori de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), devine realitate luna viitoare, după cum arată aceeiaşi instituţie. În Iaşi, CJAS mai are de eliberat în jur de 20.000 de carduri, dintre care cele mai multe aparţin asiguraţilor CasaOPSNAJ.

Potrivit reprezentanţilor CJAS, din cele peste 400.000 de carduri, în jur de 100 de asiguraţi le-au refuzat întrucât au considerat că datele personale le-ar fi în pericol. „Asiguraţii nu au invocat motive anume, cum am văzut că s-a întâmplat în alte judeţe în care cardul a fost respins din raţiuni religioase. Câţiva asiguraţi, mai puţin de 100, au precizat că datele perso­nale le-ar fi în pericol, aspect nea­devărat din moment ce pe document apar doar numele asiguratului şi numărul de identificare. Cardul este un proiect strategic şi sănătos al CNAS care va pune o barieră în faţa serviciile medicale neefectuate sau pentru cele raportate ilegal“, a spus ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

În schimb, asiguraţii care au refuzat cardul de sănătate din diferite motive trebuie să prezinte furnizorilor de servicii medicale adeverinţa de asigurat eliberată de CJAS şi valabilă trei luni de la data emiterii. Asiguraţii care nu şi-au ridicat încă documentul de la CJAS încă şi-l pot solicita, întrucât cardurile sunt arhivate la nivelul instituţiei. Preşedintele CJAS a mai arătat că tinerii care vor împlini vârsta majoratului vor primi cardul prin poştă, iar dacă nu-l vor putea ridica atunci şi-l vor putea recupera tot de la CJAS. Mai mult, asiguraţii care nu au încă printat cardul „din cauza unei erori“ apărute la nivel central, nu trebuie să se îngrijoreze pentru că vor primi în continuare asistenţă medicală.

Cardul de sănătate se prezintă la farmacie, la medicul de familie, medicul stomatolog sau în ambulatorii utilizarea în momentul acordării serviciilor me­dicale prevăzute în pachetul de bază. În spitale, cardul se foloseşte la internarea şi externarea pacientului, cu excepţia internării în regim de urgenţă, externării pentru realizarea unui transfer către alt spital şi la externare în cazul în care s-a înregistrat decesul asiguratului.
 

Comentarii