IMAGINI Prima dezbatere publică pe tema proiectelor de 22 milioane de euro ale UMF

vineri, 23 ianuarie 2015, 21:10
2 MIN

Au fost şi laude, dar şi unele observaţii. La dezbatere au participat atât primarul, cât şi şeful CJ. Următoarea dezbatere, miercuri, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ Iași.

Prezentarea publică a trei proiecte ale UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi a stârnit discuţii în rândul celor care au participat vineri la întâlnirea din Sala Mare a Primăriei Iaşi.

Primarul Gheorghe Nichita şi preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, prezenţi la întâlnire, au apreciat iniţiativa UMF Iaşi de a demara şi finanţa integral astfel de proiecte, în valoare de 22 milioane de euro, care aduc doar plusuri pentru oraş, dar şi ideea de a le pune în dezbatere publică înainte de începerea lucrărilor. Din cele trei proiecte prezentate ieri – „Piaţa Naţiunilor“, „Centrul de abilităţi fundamentale „Grigore T. Popa“ şi „Centrul de recuperare medicală şi educaţie fizică“, cele mai multe discuţii au fost pe marginea celui referitor la „Piaţa Naţiunilor“, loc care va avea o cu totul altă „faţă“ după ce se vor finaliza lucrările.

Conform proiectului propus de arhitecţi, peste doi ani Piaţa Naţiunilor din faţa UMF va avea spaţii culturale şi sociale semiterane, spaţii expoziţionale, cafenele, o bibliotecă, un Muzeu al Medicinei, o parcare subterană cu 230 de locuri, o zonă de parc în aer liber şi zone informative. „Arată futurist. Nu e rău“, a fost unul dintre comentarii.

Alţi participanţi au făcut referire la unele puncte la care proiectul ar avea nevoie de modificări. „Accesul la nivelele semiterane se face printr-un arc ca o schelă metalică ce blochează vederea spre Institutul de Anatomie, cea mai frumoasă clădire din zonă“, a fost una dintre observaţii.

O altă problemă semnalată a fost aceea că „spaţiul e prea aglomerat şi parcă nu respiră. Poate dacă s-ar reunţa la «Grupul Statuar», spaţiul ar fi mai puţin aglomerat“, a punctat un alt invitat. „«Grupul Statuar» nu aparţine UMF, ci ieşenilor. Acesta e şi scopul dezbaterilor publice propuse de noi: cine doreşte, îşi poate spune părerea acum, iar dacă apar opinii care să aducă plusuri proiectului, pot fi luate în calcul“, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF „Gr. T. Popa“.

De precizat că miercurea viitoare, pe 28 ianuarie, va mai avea loc o dezbatere publică pe tema celor trei proiecte. Discuţiile se vor desfăşura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi, începând cu ora 16, fiind invitaţi să participe toţi ieşenii interesaţi de subiect.

CITEȘTE ȘI:

 

 

Comentarii