De Business

Punem punctul pe știi

În Iaşi sunt libere 780 locuri de muncă, anunţă AJOFM

luni, 27 martie 2017, 12:16
2 MIN
 În Iaşi sunt libere 780 locuri de muncă, anunţă AJOFM

La finele acestei luni, mai bine de un sfert din numărul total de locuri de muncă libere din judeţ figurează în domeniul confecţiilor. Cele mai slabe şanse de angajare le au în prezent candidaţii care caută un post în domenii precum agricultură, sănătate şi asistenţă socială. Agenţii economici din Iaşi au anunţat că au libere 780 de locuri de muncă pentru şomerii ieşeni, joburi care însă pot fi ocupate şi de ieşenii care au deja un post, dar vor să facă o schimbare în cariera profesională. 

Oferta este valabilă în perioada 22-29 martie, posturile fiind oferite prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM). „Oferta cuprinde 46 de locuri de muncă pentru cei cu studii superioare şi 734 de posturi pentru persoanele cu studii medii sau minime. Avem disponibile 291 de posturi în servicii, dintre care 65 în hoteluri şi restaurante, respectiv 61 în comerţ. În intervalul menţionat au fost anunţate vacante 209 de posturi în confecţii, 95 în construcţii, 178 în industrie, două în agricultură. În domeniul sănătate şi asistenţă socială sunt vacante cinci posturi”, a menţionat în comunicat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

În schimb, în această perioadă, pentru ieşenii care vor să muncească în ţări ale Uniunii Europene, sunt disponibile 1.157 de locuri de muncă. Posturile au fost declarate vacante în cadrul programului EURES, accesarea acestora de către candidaţi fiind posibilă tot prin intermediul AJOFM. „Oferta cuprinde 300 de locuri de muncă în Malta, 220 în Italia, 200 în Spania sau 180 în Marea Britanie”, a adăugat purtătorul de cuvânt AJOFM. Potrivit datelor instituţiei, cele mai multe poziţii vacante prin programul EURES, 300 la număr, în Malta, sunt pentru şoferi de autobuz, joburi remunerate cu 6,5 euro pe oră. Alte 100 de posturi, de îngrijitori persoane la domiciliu, sunt vacante în Marea Britanie, plătite cu 7-8 euro pe oră. Pentru creşterea gradului de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, AJOFM organizează vineri, 7 aprilie, Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Evenimentul are loc simultan, între orele 9:30-13:30, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, în Sala Foaier, şi la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu” din municipiul Paşcani. „Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru toţi solicitanţii de locuri de muncă de a cunoaşte mai bine piaţa muncii şi ofertele venite din partea mediului economic ieşean pentru a putea astfel să aleagă un loc de muncă corespunzător pregătirii profesionale sau reorientarea profesională spre ocupaţii cu posibilităţi de angajare pe termen lung

Comentarii