De Business

Punem punctul pe știi

Încă o firmă a lui Dănuţ Prisecariu se clatină serios. S-a cerut intrarea în incapacitate de plată

marți, 16 septembrie 2014, 01:50
2 MIN
 Încă o firmă a lui Dănuţ Prisecariu se clatină serios. S-a cerut intrarea în incapacitate de plată

Încă o firmă din portofoliul unui cunoscut om de afaceri din Iaşi se clatină din punct de vedere financiar. Turism Moldova SA, societate deţinută de Dănuţ Prisecariu, îşi cere intrarea în incapacitate de plată. Cererea a fost depusă la Tribunalul Sindic în urmă cu patru zile. Instanţa nu a decis încă data şedinţei când va fi analizată solicitarea reprezentanţilor Turism Moldova, potrivit datelor înscrise pe portalul Ministerului Justiţiei.

În cadrul societăţii, Prisecariu are 47,3% din acţiuni deţinute în nume personal şi majoritatea celorlalte prin interpuşi sau alte firme unde este acţionar majoritar (Estate Asset Company sau GP Hotels). În ciuda apelurilor insistente ale jurnaliştilor de la “Ziarul de Iaşi”, până la închiderea ediţiei nu s-a putut obţine punctul de vedere al lui Prisecariu.  Societatea a desfăşurat în 2013 afaceri de circa 9,2 milioane de lei, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Cu toate acestea, anul trecut pierderile societăţii s-au dublat faţă de situaţia consemnată în 2012. Astfel, în 2013, societatea deţinută de Prisecariu a ieşit “pe minus” cu 13,3 milioane lei. Şi activele imobilizate au scăzut drastic în decurs de un an. În urmă cu doi ani, bilanţul societăţii indică active imobilizate în valoare de 30,8 milioane de lei, iar cuantumul acestora a ajuns la 19,2 milioane de lei în 2013. Numărul mediu de salariaţi declarat de oficialii firmei pentru anul trecut este de 100. Datoriile firmei lui Prisecariu se învârt în jurul sumei de 45 milioane lei, conform bilanţului pe 2013.

Creanţele ce trebuie plătite firmei Turism Moldova de alţi parteneri ajung la 6,6 milioane lei. Pentru recuperarea unor sume restante către Turism Moldova, Prisecariu va executa silit Universitatea Petre Andrei (UPA). Astfel, pe 24 septembrie, ora 10, executorul judecătoresc Cezar Andrei va scoate la vânzare spaţiile pe care UPA le deţine pe Bulevardul Ştefan cel Mare în zona Cub. Titlul executoriu a fost emis în urma neonorării unui bilet la ordin de plată scadent în februarie 2014. Turism Moldova nu este singura societate cu probleme patronată de Prisecariu. Pe numele societăţii Moldova Universal SRL a fost depusă o cerere de intrare în insolvenţă la finele lunii august a acestui an. B&B Safe Construction SRL din Bârnova a depus o solicitare în acest sens la Tribunalul Iaşi. În cursul acestui an, alte şapte societăţi au cerut insolvabilitatea dezvoltatorului Uvertura Mall Botoşani, instanţa hotărând suspendarea dosarului în şedinţa Tribunalului Sindic de pe 4 iulie.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii