Infarctele miocardice răpun tot mai mulţi tineri. Multe urgenţe cardiovasculare în ultimele zile

vineri, 28 august 2015, 01:56
2 MIN
 Infarctele miocardice răpun tot mai mulţi tineri. Multe urgenţe cardiovasculare în ultimele zile

Afecţiunile cardiovasculare fac tot mai multe victime în judeţ, indiferent de vârstă. În ultimele zile, urgentiştii şi cardiologii au preluat mai mulţi pacienţi decât de obicei cu afecţiuni ale aparatului circulator, dintre aceştia pacienţii tineri prezentând infarcte miocardice, iar cei mai în vârstă tromboze venoase profunde.

Miercuri, de exemplu, elicopterul SMURD a preluat din Bacău şi din Buhuşi doi pacienţi cu vârsta cuprinsă între 40 şi 45 de ani care au făcut infarcte miocardice. Afecţiunea prin care se întrerupe fluxul sangvin la nivelul unei porţiuni a cordului ce duce la moartea celulelor miocardice determină stări de palpitaţie, dispnee, durere bruscă în piept şi nelinişte. Potrivit cardiologilor, apariţia infarctelor la vârste tinere nu are legătură cu modificarea vremii şi revenirea căldurii, întrucât infarctul miocardic este mai degrabă apanajul frigului.

Afecţiunea însă se instalează pe fondul unui cumul de factori de risc printre care obezitatea, lipsa exerciţiului fizic, viciile zilnice şi predispoziţia ereditară. „Afecţiunile apar mai ales din cauza mediului în care trăim. Lumea azi nu mai este cumpătată şi preferă să-şi satisfacă micile plăceri, fără să se gândească la consecinţele pe termen lung. Spasmul coronarian sau arteroscleroza precoce pot favoriza apariţia infarctului, dar subliniez din nou, mediul favorizează apariţia tuturor disfuncţiilor de acest fel”, a arătat prof. dr. Ioan Bostaca, medic primar cardiolog, fostul şef al Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

În paralel cu preluarea pacienţilor cu infarct, urgentiştii au acordat îngrijiri de specialitate şi altor bolnavi care prezentau afecţiuni ale sistemului circulator. Bolnavii cu vârste de peste 65 de ani au fost diagnosticaţi cu tromboză venoasă profundă, fiind internaţi în Spitalul

„Sf. Spiridon”. „Cele trei cazuri de tromboză venoasă au fost văzute în UPU şi apoi internate la medicină internă, cardiologie. Pacienţii, un bărbat de 66 de ani din Oţeleni, un bărbat de 80 de ani din Mironeasa şi un bărbat de 84 de ani Probota, au rămas internaţi pentru investigaţii şi tratament specific”, a arătat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD.
 
 

 

Comentarii