De Business

Punem punctul pe știi

ITM se plânge că procurorii trec cu vederea munca la negru

joi, 18 decembrie 2014, 02:50
2 MIN
 ITM se plânge că procurorii trec cu vederea munca la negru

Munca la negru a ieşenilor a adus bugetului aproape două milioane de lei. Inspectoratul Teritorial de Muncă a aplicat în acest an 114 sancţiuni pentru folosirea muncii la negru, valoarea acestora ridicându-se la 1,83 milioane lei.

Conform precizărilor şefului ITM, George Albulescu (FOTO), în cele mai multe cazuri, angajatorul folosea doi sau trei lucrători fără forme legale, doar în patru cazuri fiind înaintate sesizări penale pentru folosirea a mai mult de cinci muncitori la negru. „Practic, nici nu are sens să facem dosar penal pentru abateri grave de la legislaţia muncii, pentru că nu se întâmplă nimic. În perioada 2003-2011, am făcut 77 de sesizări. Am primit soluţii la doar 57, din care 42 au fost de neîncepere a urmăririi penale, iar în 15 cazuri s-a dat scoatere de sub urmărirea penală, cu amendă de până la 1.000 de lei. În perioada 2011-2014, am făcut 25 de sesizări. De cinci ori NUP, de cinci ori SUP, cu amendă de 100-1.000 de lei. Un angajator cu 100 de angajaţi ilegal riscă o amendă de doar 1.000 de lei”, a declarat Albulescu.

Acesta a afirmat că va solicita din nou modificarea Codului Muncii, astfel încât în cazul unei soluţii de neîncepere a urmăririi penale să poată fi aplicate amenzile obişnuite pentru o persoană prinsă muncind la negru, respectiv 10-20.000 lei. Situaţia muncii la negru a fost dezbătută în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural. În cadrul acesteia, Albulescu a solicitat şi impunerea ca la folosirea zilierilor să fie plătite şi asigurările sociale, nu doar impozitul pe venit, astfel încât zilierii să poată beneficia ulterior de pensie.

În Iaşi sunt înregistraţi aproximativ 11.000 de zilieri, aceştia muncind în medie câte 12 zile anual, îndeosebi în agricultură. O altă propunere din partea ITM a făcut referire la legislaţia în domeniul construcţiilor. „Trebuie schimbat un singur un articol, care să impună ca o construcţie autorizată să poată fi construită doar în urma încheierii unui contract cu o firmă. Pur şi simplu să se interzică contruirea în regie proprie, care nu este altceva decât o formă mascată de evaziune fiscală. Cartiere întregi se construiesc în regie proprie”, a spus Albulescu.

Comentarii