Jaf de un sfert de milion de euro. Banii erau ținuți la saltea

luni, 01 august 2016, 02:03
3 MIN
 Jaf de un sfert de milion de euro. Banii erau ținuți la saltea

De necrezut: un ieşean de 32 de ani îşi ţinea la saltea bijuterii şi bani de un sfert de milion de euro. Hoţii au năvălit într-o noapte peste el, cel mai probabil „la pont”, şi i-au furat întreaga sumă. Furtul pare a fi fost unul perfect, mai ceva ca-n filme, poliţiştii nereuşind nici după şase ani să identifice autorii, care s-au îmbogăţit peste noapte. Acest furt este unul dintre cele mai importante dosare cu autor necunoscut (AN) pe care Poliţia Iaşi le are în cercetare. În total, aproape 28.000 de dosare cu AN au oamenii legii în cercetare, cel mai vechi fiind din 2010. Dintre acestea, 30 sunt pentru infracţiunea de viol.

Un jaf de zile mari îi bântuie pe poliţiştii ieşeni care nu reuşesc nici după şase ani să afle cine şi cum l-a pus la cale. În sertarele Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi se află un dosar fierbinte, în care autorii sunt necunoscuţi, şi în care prejudiciul este estimat la 250.000 de euro. Este vorba de un furt comis în 2010, ai cărui autori sunt de negăsit de poliţişti. E dosarul de furt cu autor necunoscut (AN) cu cel mai mare prejudiciu pe care poliţiştii ieşeni îl investighează în momentul de faţă. Şansele însă ca autorul sau autorii acestui tun de un sfert de milion de euro să mai fie prinşi scad considerabil odată cu trecerea timpului.  

28.000 de dosare cu AN  

Poliţiştii ieşeni nu au mediatizat în momentul respectiv furtul de 250.000 de euro din locuinţa unui ieşean. Oamenii legii ţin la secret numele victimei, precizând doar că vila în care a avut loc furtul este situată într-o zonă arondată Secţiei 6 de Poliţie, situată în CUG. „La data de 19 mai 2010, poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Iaşi au fost sesizaţi de către C.S., de 32 de ani, despre faptul că persoane necunoscute au pătruns în locuinţa personală, de unde au sustras bani şi bijuterii în valoare de 250.000 de euro. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. În prezent, dosarul se află în evidenţa dosarelor penale cu autori necunoscuţi”, au precizat reprezentanţii IPJ Iaşi.

Furtul de 250.000 de euro este doar unul dintre cele în care poliţiştii nu au reuşit până în prezent să identifice autorii. Potrivit reprezentanţilor IPJ, în prezent, la nivelul instituţiei figurau un total de 27.800 de dosare cu AN. Cel mai vechi dintre acestea este un furt ce a fost comis în anul 2000. Infracţiunea de furt, de altfel, este cea pentru care s-au întocmit cele mai multe dosare cu AN. Peste 20.000 de astfel de dosare sunt, în prezent, în cercetare la Poliţie.  

30 de violuri nerezolvate 

„Pe genuri de infracţiuni, repartizarea dosarelor penale cu autor necunoscut este următoarea: furt din auto – 2.692, furt din locuinţă – 3.483, furt din societate comercială – 1.590 şi alte tipuri – 12.834”, au transmis reprezentanţii IPJ. Aceştia au mai arătat că mai au în lucru şi 770 de dosare de tâlhărie cu AN, cel mai vechi fiind din 2011.
Şi pentru infracţiunea de înşelăciune pe rolul Poliţiei ieşene sunt înregistrate 1.089 de dosare penale cu AN, cel mai vechi fiind din nul 2006. „Metoda cel mai des întâlnită în acest dosare este cea cunoscută sub numele de denumirea de «metoda accidentul», ale cărei victime sunt persoane vârstnice”, au mai precizat reprezentanţii IPJ Iaşi.

Şi fapte de viol au rămas de-a lungul anilor nerezolvate de poliţiştii ieşeni, 30 de dosare de acest gen fiind înregistrate. Cel mai vechi este din anul 2006. „Primele localităţi ale judeţului în care, în ultima perioadă, au fost înregistrate cele mai multe fapte penale cu autor necunoscut sunt: Iaşi – 3.437, Paşcani – 357, Hârlău – 248, Podu Iloaiei – 221, Târgu Frumos – 171 (inclusiv secţiile nr. 1-9 Poliţie Rurală, cu posturile de poliţie arondate)”, au încheiat poliţiştii ieşeni.

În ceea ce priveşte infracţiunea de omor, în prezent, 10 cazuri de acest gen se află în cercetări pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, cele mai vechi fiind din 1999. Aceeaşi unitate de parchet are în lucru şi patru dosare de tentativă la omor.

 

Comentarii