La Hârlău, apa rece curge numai 9 ore pe zi

joi, 14 iulie 2016, 01:51
2 MIN
 La Hârlău, apa rece curge numai 9 ore pe zi

ApaVital o ţine la Hârlău dintr-o restricţie în alta. După introducerea restricţiilor la consumul apei, în urmă cu o lună, programul de furnizare a apei a fost restrâns continuu. De la 18 ore zilnic pe 15 iunie, ApaVital a ajuns să livreze apă la Hârlău doar 9 ore pe zi. În Hârlău şi Scobinţi, apa va fi furnizată doar în intervalele 5.00-9.00 şi 18.00-23.00, până la finalizarea lucrărilor de retehnologizare a staţiei de tratare din oraş. Singura promisiune a oficialilor ApaVital este că situaţia nu va mai dura mult.

Lucrările de modernizare a staţiei de tratare ar urma să se încheie marţea viitoare. „Suntem în faza finală, cea a probelor, ceea ce ne obligă să închidem apa mai mult timp. Vine şi apa foarte încărcată cu argilă, de la Pârcovaci, pentru că priza de apă este instalată spre fundul lacului de acumulare. Mai luăm noi apă şi de la Hărmăneşti, dar nu ajunge. Cele mai mari probleme sunt în partea de sus a oraşului, spre blocurile ANL. Partea de jos are mai multă apă, că aducem şi de la Cotnari. Se şi consumă foarte multă apă în perioadele în care furnizăm”, a declarat directorul ApaVital, Ion Toma.

Capacitatea normală a reţelei de apă din Hârlău este de 140 mc pe oră, consumul populaţiei ridicându-se la 100-120 mc/h. În această perioadă, ApaVital nu livrează însă decât aproximativ 70 mc/h. „Lumea îşi face rezerve de apă în perioadele în care furnizăm, şi astfel apar sincope, pentru că în continuare se consumă foarte mult. Capacitatea noastră este limitată acum, dar consumul nu a scăzut semnificativ”, a spus Toma. În lipsa apei, locuitorii oraşului Hârlău fac haz de necaz. Într-o caricatură postată pe internet, un angajat al ApaVital îşi întreabă şeful cum să comunice noua întrerupere a apei. „Bag-o pe aia cu spălatul rezervoarelor. Nu uita la final să le spui «cu stimă»”, îi răspunde şeful.

Comentarii