De Business

Punem punctul pe știi

Legea uceniciei, apă de ploaie pentru firmele ieşene

Nici o societate din judeţ nu dorit să instruiască ucenici ca să beneficieze de facilităţile oferite de lege.

miercuri, 19 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Legea uceniciei, apă de ploaie pentru firmele ieşene

Niciun angajator din judeţ nu a dorit să instruiască “ucenici” în cadrul propriilor firme. Legea privind ucenicia la locul de muncă a apărut în forma iniţială în octombrie 2005, suferind modificări pe parcurs.

 Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi, în evidenţele instituţiei nu a fost înregistrat nici măcar un singur contract de acest gen de la emiterea legii. 300 de lei lunar este suma oferită din bugetul asigurărilor de şomaj pentru fiecare angajator care primeşte o persoană fără calificare spre a o instrui. Perioada de “ucenicie” dura potrivit legii între unu şi trei ani, timp în care novicele era instruit de o persoană din cadrul firmei angajatoare. La finelele perioadei, ucenicii susţineau un examen pentru a obţine un certificat de calificare în meseria învăţată la angajator.

 
 
Concurenţa fondurilor europene
 
 
Prin această lege, statul român oferă posibilitatea tinerilor de a obţine o calificare direct la angajatori, pentru a ocupa ulterior un loc de muncă, a precizat conducerea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. “Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia ucenicul se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice. Prin acest contract, angajatorul se obligă să îi asigure ucenicului plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale”, au transmis oficialii instituţiei. Cristian Necula, directorul executiv adjunct al AJOFM Iaşi, consideră că lipsa de interes pentru acest program de formare este o consecinţă a birocraţiei necesare realizării convenţiilor specifice acestei legi. “Până în prezent, se puteau realiza cursuri cu finanţare europeană, mult mai avantajoase, şi care durau mult mai puţin decât acest stagiu de ucenicie. Acestea se desfăşurau doar în câteva luni şi certificatul de calificare era obţinut mult mai repede. În cazul acestei legi, stagiul durează între unu şi trei ani, evaluarea se desfăşoară în anumite centre zonale”, a declarat oficialul AJOFM Iaşi.
 
 
Ce spun reprezentanţii patronilor
 
 
Contactat telefonic de “Ziarul de Iaşi”, Gheorghe Pleşu, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOA) din Iaşi, consideră că legea nu oferă avantaje semnificative angajatorilor pentru a investi în formarea ucenicilor. “ Legea respectivă nu a fost bine gândită. În primul rând, nu oferă avantaje angajatorilor, ci în schimb are multe clauze obligatorii pentru aceştia. Eu am tras următoarea concluzie. Am şi vorbit în trecut cu contabilul meu despre costurile unui asemenea demers. Pentru cei doar 300 de lei oferiţi de la bugetul statului, nu se merită. Oamenii de afaceri au preferat să nu se lege la cap”, a declarat patronul Habitat SA. Totodată, Pleşu crede că izbucnirea crizei economice a fost o altă cauză a faptului că legea instruirii ucenicilor nu şi-a găsit ecou în rândul angajatorilor. Potrivit opiniei preşedintelui AOA Iaşi, cheltuielile doar cu integrarea “ucenicului” la locul de muncă depăşesc din start suma oferită.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii