Libera exprimare, românii, ruşii şi americanii

joi, 19 februarie 2015, 02:50
3 MIN
 Libera exprimare, românii, ruşii şi americanii

La întrebarea dacă simbolurile religioase pot fi sau nu satirizate nu există un răspuns corect.

Peste 70% dintre români nu susţin publicarea în presă de caricaturi cu profetul Mahomed, în măsura în care acest demers ar jigni comunitatea musulmană, arată un sondaj Inscop publicat marţi. De partea cealaltă, doar 9,1% dintre respondenţi cred că într-un asemenea caz ar trebui privilegiată libertatea de exprimare în faţa sensibilităţii unei comunităţi. Când vine vorba de a-l caricaturiza pe Iisus, procentul “ofensaţilor” creşte spre 77%, iar cel al apărătorilor dreptului la liberă exprimare scade la 6%. Aşa cum remarcă şi autorii barometrului, românii au o abordare conservatoare asupra religiei, dar una echilibrată, privind cu respect deopotrivă valorile creştine şi cele ale comunităţii musulmane. Cum era de aşteptat, sondajul a generat o sumedenie de reacţii pe forumuri şi pe reţelele de socializare. Conservatorii au lăudat “bunul simţ al poporului român”, avocaţii satirei s-au arătat îngroziţi de incultura şi dogmatismul concetăţenilor.

Înainte să ne repezim la concluzii, poate ar fi interesant să vedem cum se raportează cetăţenii altor state la un subiect atât de delicat. Să-i luăm bunăoară pe americani. Sunt ei de acord cu publicarea de caricaturi ofensatoare cu profetul Mahomed? Ei bine, mai degrabă da. Potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lunii ianuarie de Princeton Survey Research Associates International, 60% dintre yankei au salutat decizia săptămânalului Charlie Hebdo de a face publice caricaturile incriminate. Cei mai mulţi şi-au motivat opţiunea prin dreptul la liberă exprimare. De partea cealaltă, 28% dintre americani au considerat că săptămânalul a greşit când a publicat desenele, pe care le-au numit “nedemne” şi "lipsite de respect pentru credinţele religioase". De observat că, spre deosebire de studiul Inscop, barometrul american a analizat şi profilul “combatanţilor”. Astfel, autorii sondajului au remarcat că libertatea absolută de expresie găseşte mai mult sprijin în sânul populaţiei albe, cu o educaţie superioară şi la respondenţii de sex masculin.

Să trecem Oceanul, şi să vedem ce spun francezii, că până la urmă de la ei ni se trage toată bătaia asta de cap. Poate surprinzător, francezii sunt destul de moderaţi. Potrivit unui sondaj Ifop, 42% dintre locuitorii Hexagonului s-au declarat în favoarea cenzurii în cazul caricaturilor profetului Mahomed. Chiar şi aşa, 57% dintre francezi au declarat că libertatea de expresie nu poate fi negociată într-un stat laic.

"Bine, dar cum vine asta?", vă veţi întreba. Chiar suntem noi, românii, singurul popor binecuvântat de Dumnezeu cu bun simţ? Am o veste “bună”. Nu suntem singuri. ÎI avem de partea noastră pe fraţii ruşi. La fel ca noi, pravoslavnicii de la est nu dau doi bani pe invenţiile imorale ale Occidentului (Auzi, soro, cică “libertatea de expresie”, de unde p… m… au mai scos-o şi pe asta? Doamne apără-ne!). Potrivit unui sondaj realizat de VTSIOM, majoritatea ruşilor consideră că jurnaliştii de la Charlie Hebdo şi-au meritat soarta. Cei mai mulţi dintre respondenţi (30%) spun că ziariştii sunt vinovaţi pentru că şi-au permis să râdă de Profet, iar 25% dintre ruşi cred că vinovat de tragedie se face Guvernul francez pentru că nu a cenzurat caricaturile. Doar 5% dintre ruşi sar în apărarea dreptului la liberă expresie practicat de jurnalişti. Concluziile le trageţi dumneavoastră.

P.S. La întrebarea dacă simbolurile religioase pot fi sau nu satirizate nu există un răspuns corect. Intervievatul are dreptul să răspundă ce vrea atâta timp cât conştientizează ce privilegiu imens e interviul însuşi. Dacă înţelege că mii de oameni au plătit cu viaţa pentru un drept aparent banal: ca un operator să le bată la uşă şi să le ceară părerea despre nişte caricaturi cu Mahomed.

Comentarii