MARE ATENȚIE: Tratamentul cu antibiotice în cazul virozelor poate face mai mult rău

vineri, 12 decembrie 2014, 02:55
2 MIN
 MARE ATENȚIE: Tratamentul cu antibiotice în cazul virozelor poate face mai mult rău

Temperaturile scăzute şi preci­pitaţiile înregistrate în ultima perioadă, colectivitatea sau lipsa efectuării vaccinurilor îi fac pe copii să devină vulnerabili în faţa infecţiilor respiratorii.

Tusea, febra sau durerile de cap se instalează, iar mulţi părinţi aleg antibioticele ca fiind cea mai bună metodă de tratament, cu gândul că  simptomenele virozei vor trece mai curând. Medicii spun însă că această metodă de comba­tere nu este deloc eficientă, iar de multe ori duce chiar la agravarea bolii sau apariţia diverselor complicaţii.

„O vi­ro­ză, dacă este tratată necorespun­ză­tor, pe de o parte, se poate agrava, şi nu ştii apoi despre ce e vorba, iar pe de altă parte, pot să apară complicaţii chiar ale acestor antibiotice, mai ales dacă sunt administrate pe cale orală. Apar tulburări gastrointestinale, apa­re diareea, ce duce la des­hidratare, deci lucrurile se agravează“, a explicat prof. dr. Evelina Moraru, medic primar alergolog.

Medicii mai spun că, la noi, consumul de antibiotice este mai mare pentru că se practică foarte mult automedicaţia. „Multe mame cred că antibioticul este cel care tratează principalele simptome, iar aici vorbim de febră, tuse, stare de rău. Or antibioticele nu tratează virozele. Dim­potrivă, ele pot să ducă la selectarea unor microbi rezistenţi, care duc la noi îmbolnăviri. Iar o viroză respiratorie în general durează, şi atunci este nevoie de răbdare“, a adăugat dr. Moraru.

Cea mai potrivită metodă de combatere a unui viroze respiratorii, în cazul în care copilul o contactează, este în primă fază administrarea de antitermice. Ele ajută la scăderea febrei şi la ameliorarea stării de sănătate. Din cauza febrei şi me­dicaţiei antitermice, copilul va transpira şi se va deshidrata. El trebuie schimbat cu îmbrăcăminte uscată şi hidratat cu ceaiuri calde cu lămâie şi vitamina C, pentru a se compensa pierderile de lichide. Apoi este recomandată efectuarea unui consult medical, mai ales că fiecare viroză are particularităţile ei şi pot determina eventuale pneumonii sau otite, lucruri ce trebuie tratate în cel mai scurt timp.

Comentarii