Maricel Popa: „Recunosc, am o obsesie. Nu avem niciun parc industrial funcţional”

joi, 28 iulie 2016, 01:54
2 MIN
 Maricel Popa: „Recunosc, am o obsesie. Nu avem niciun parc industrial funcţional”

Constatarea amară a şefului judeţului vine la întoarcerea din vizita făcută la un parc industrial din Ploieşti, care a creat circa 10.000 de locuri de muncă. Ce măsuri îşi propune pe viitor şeful Consiliului Judeţean Iaşi? 

Preşedintele Consiliului Judeţean vrea să umple judeţul de parcuri industriale. Maricel Popa a apreciat că înfiinţarea de parcuri industriale este vitală pentru dezvoltarea judeţului. Preşedintele CJ a vi­zitat marţi primul parc industrial din Ploieşti, în cadrul căruia au fost create peste 10.000 de locuri de muncă. “Noi nu avem niciun parc funcţional. L-am chemat pe Rădulescu (Laurenţiu Rădu­lescu, directorul societăţii de administrare a viitorului parc industrial de la Leţcani, n.r.) şi i-am pus în vedere ca, până în septembrie, să avem toate avizele necesare, să existe toată documentaţia necesară pentru a putea solicita Guvernului emiterea titlului de parc industrial pentru investiţia noastră. Nu se poate tolera o întârziere de 8 luni în derularea proiectului. Recunosc, cu parcurile industriale am o obsesie, dar am avut ocazia să văd o astfel de investiţie la Viena. Anul trecut, parcul înfiinţat de primăria Viena a creat 2.000 de locuri de muncă. Este enorm, pentru o investiţie făcută de o primărie. Asta avem şi noi nevoie”, a declarat Popa.

Proiectul parcului industrial de la Leţcani a fost demarat la sfârşitul anului 2013, în martie 2014 fiind constituită societatea de administrare a acestuia, SC Iaşi Industrial Park SRL. Primăria Leţcani a pus la dispoziţia societăţii 30 ha de teren, cu o deschidere de 800 metri la DE 583. Proiectul a fost blocat de faptul că pe o suprafaţă de 11,35 ha de teren din interiorul parcului era prevăzută construirea unei baze de întreţinere a viitoarei autostrăzi Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş şi o bretea de legătură cu DE 583. Avizul necesar din partea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a fost emis abia în luna martie, de atunci efectuându-se demersuri pentru eliberarea celorlalte avize necesare.

Proiectul parcului industrial se află acum în analiza Agenţiei pentru Protecţia Mediului. “Vom realiza acest parc, de la Leţcani, şi vom valorifica orice altă oportunitate din acest domeniu. Vom solicita primăriilor din Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău sau Răducăneni să demareze şi ele astfel de proiecte pentru dezvoltarea localităţilor. Nu trebuie să stăm într-un singur parc, făcut la Leţcani. La Fortus, parcul industrial poate fi dat în folosinţă în jumătate de an. Acolo poate funcţiona un parc care să preia foştii angajaţi ai societăţii. Rezolvarea situaţiei Fortus nu este problema CJ, dar ne vom apleca asupra acesteia. Interesele politice şi private în zonă trebuie să dispară”, a încheiat Popa. 

Comentarii