Martorii de bord auto. Peste 60 de semne explicate

miercuri, 18 ianuarie 2017, 12:41
2 MIN
 Martorii de bord auto. Peste 60 de semne explicate

Tabloul de bord al unei masini moderne este din ce in ce mai complicat si presarat cu diverse pictograme si becuri. Daca in trecut automobilele soseau cu doar cateva informatii pe bord, astazi, producatorii incearca sa inglobeze cat mai multe informatii pe o suprafata destul de mica.

Dar lumea auto a evoluat si odata cu aceasta si panoul de bord. Martorii de bord au rol extrem de important, intrucat acestia anunta probleme, uzuri, erori sau defecte la anumite sisteme ale masinii. Numarul martorilor de bord difera de la model la model si de la producator la producator. In continuare am pregatit o lista cu peste 60 de martori de bord si denumirea acestora.
 
Un alt lucru important de care trebuie sa tineti cont este culoarea martorului de bord. Codul culorilor este foarte important. In general, un martor de culoare rosie indica o potentiala problema serioasa sau o problema legata de siguranta. Daca martorul de bord are culoarea galbena sau portocalie atunci poate semnifica o reparatie sau o potentiala inlocuire.
 
Martorii colorati in albastru sau verde au doar rol de indicatori. De asemenea, exista posibilitatea ca martorul de bord sa palpaie, caz in care ar trebui sa apelati la un dealer.
 
Martorii care apar in imaginea de mai sus: 
 
1. Lumini de ceata fata aprinse.  2. Probleme la servodirectie. 3. Luimini de ceata spate aprinse. 4. Nivelul lichidului de parbriz este scazut. 5. Placute de frana uzate. 6. Pilot automat activat. 7. Directia semnalizarii. 8. Probleme la senzorul de lumina. 9. Modul de iarna. 10. Indicator pentru informatiile computerului de bord. 11. Bujii/Avertizare preincalzire diesel. 12. Avertizare de temperaturi scazute. 13. Probleme la sistemul de pornire al masinii. 14. Cheia nu se afla in masina.
15. Bateria cheii este slaba. 16. Avertizare cu privire la distanta fata de un alt vehicul. 17. Apasati pedala de ambreiaj. 18. Apasati pedala de frana. 19. Volan blocat. 20. Faza lunga pornita. 21. Presiune scazuta in pneuri. 22. Lumini de intalnire sau pozitii aprinse. 23. Bec ars. 24. Avertizare cu privire la luminile de frana. 25. Avertizare filtru de particule. 26. Probleme la sistemul de tractare
27. Probleme la suspensia pneumatica. 28. Avertizare privind parasirea benzii de mers. 29. Probleme la catalizator. 30. Centura de siguranta nu este cuplata. 31. Frana de parcare este cuplata. 
32. Probleme la baterie sau alternator. 33. Sistem de asistenta la parcare pornit. 34. Anunta ca este necesar sa efectuati o vizita la service. 35. Faruri adaptive. 36. Controlul inclinarii farurilor
37. Avertizare privind eleronul. 38. Avertizare cu privire la plafonul decapotabil. 39. Probleme la airbag-uri. 40. Frana de mana cuplata. 41. Apa in filtrul de combustibil. 42. Airbag dezactivat. 43. Problema mecanica. 44. Indicator faza scurta. 45. Filtrul de aer necesita inlocuirea. 46. Mod Eco activat. 47. Sistem de asistenta la coborarea pantelor. 48. Probleme la temperatura motorului
49. Problemă la ABS. 50. Problemă la filtrul de combustibil. 51. Portieră deschisă. 52. Capotă deschisă. 53. Nivel redus de combustibil. 54. Problemă la cutia de viteze automată. 55. Limitator de viteză automat. 56 56 Probleme la amortizare. 57. Presiune scăzută a uleiului. 58. Degivrare parbriz. 59. Portbagaj deschis. 60. Sistem de stabilizare dezactivat. 61. Indicator de ploaie. 62. Problemă la motor. 63. Degivrare luneta. 64. Modul automat pentru stergatoarele de parbriz activat
 
Acestia nu sunt toti martorii de bord folositi de producator

 

Comentarii