Ministrul Pop s-a ascuns prin birouri la Casa Pătrată de sindicaliştii din Educaţie

marți, 03 octombrie 2017, 01:50
3 MIN

Aceştia protestau în faţa instituţiei. Oficialul guvernamental a dat totuşi o declaraţie vagă referitoare la cererile manifestanţilor, dar prin intermediul presei. „Un gest minim de politeţe ar fi fost ca domnul ministru să vină şi măcar să-i salute pe oameni“, spune liderul USLIP. Sindicaliştii au avut în recuzită şi pancarte înfăţişându-i pe Liviu Dragnea şi Olguţa Vasilescu, fiecare cu mesaje specifice

Apoximativ 300 de profesori au protestat ieri în faţa Prefecturii Iaşi, cerând actualei puteri să îşi respecte promisiunile cuprinse în programul de guvernare. La ora 12, ora anunţată a protestului, au fost prezente în jur de 100 de cadre didactice, care au scandat „împotriva minciunii“, având diferite pancarte pe care erau menţionate cererile lor. Pe lângă scandări, membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP) au pregătit şi două manechine care îi reprezentau pe Liviu Dragnea şi Olguţa Vasilescu, pe care le-au numit „Livinocchio Drac-nea, preşedinte Camera Derutaţilor, şi Via Oltenutza Minciunescu, de la Ministerul Nemuncii şi Injustiţiei Sociale“. Cadrele didactice care au ieşit în stradă şi-au arătat indignarea cu privire la nerespectarea drepturilor financiare câştigate în instanţă, faptul că, protrivit Legii salarizării sanitare, li se oferă doar 1,5 puncte, scara fiind de la 1 la 15, acuză că nu au primit majorările salariale promise şi nici voucherele de vacanţă. Un alt aspect subliniat de profesori este birocraţia excesivă, cadrele didactice menţionând că sunt nevoite să petreacă mai mult timp luptându-se cu tot felul de hârtii şi rapoarte decât pregătind lecţiile pentru elevi. Reprezentanţii pofesorilor au amintit şi de procentul de 6% din PIB care ar trebui să revină Educaţiei potrivit Legii Educaţiei Naţionale, articol de lege care nu a fost respectat până în prezent.

„Nu mai negociem“

Venit la Iaşi la deschiderea anului universitar la Universitatea „Al.I. Cuza“, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, el însuşi fost lider sindical, le-a declarat reporterilor că se va îndrepta spre Prefectură „pentru a-şi saluta colegii“, afirmaţie pe care a uitat-o în mai puţin de două ore. După o scurtă vizită la ISJ, Liviu Pop a intrat pe „uşa din dos“, alegând să evite jurnaliştii şi protestatarii. Acesta s-a întâlnit pentru câteva minute cu o parte dintre reprezentanţii cadrelor didactice, ignorând strigătele celor din stradă, care îl chemau la dialog. „Domnul ministru a ales să intre în Prefectură pe uşa din spate, şi tot pe acolo a şi ieşit. Un gest minim de politeţe ar fi fost ca domnul ministru să vină şi măcar să-i salute pe cei 400 de angajaţi ai învăţământului preuniversitar ieşean. I-am prezentat domnului ministru principalele noastre revendicări, iar în ceea ce priveşte sentinţele judecătoreşti, ni s-a spus că, dacă la rectificarea din noiembrie vor avea zece procente sau cât vor avea, atunci, atât ne vor da. Îi amintim însă domnului ministru că o hotărâre judecătorească nu se negociază: ea este lege, iar în situaţia în care statul român nu îşi va îndeplini obligaţiile faţă de angajaţii din sistem, atunci le promitem că, din luna ianuarie, vom intra în procedură de executare silită“, a menţionat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Profesorii nu au primit un răspuns pozitiv nici în ceea ce priveşte celelalte revendicări. Având în vedere reacţia ministrului Educaţiei, profesorii au ameninţat cu greva generală şi au strigat „demisia“. Pentru zilele de 4 şi 5 octombrie, reprezentanţii sindicatelor au anunţat pichetarea sediului Guvernului. 

Comentarii